Sabine

En een aantal dingen die je nooit mag doen

Er net iets te laat achter komen dat je de vis te laat uit de vriezer hebt gehaald, is enorm frustrerend. Wat nu? Een ander gerecht kiezen? Iets bestellen? Wel nee, er is een manieren waarop je vis vrij snel en op een veilige manier kunt ontdooien. 

Het is heel handig om de vriezer vol te hebben met groenten, fruit, brood, vis en vlees. Maar als je het wilt eten, moet je het wel op tijd uit de vriezer halen. Wij delen hoe je vis het beste kunt ontdooien en hoe je dit sneller kunt doen als je haast hebt.

In de koelkast

Je vis ontdooien in de koelkast duurt lang, maar het is wel een van de beste manieren om het veilig te doen. Je hoeft alleen maar te onthouden om het te doen.

Haal je vis uit de vriezer de avond voordat je het wilt eten, en laat het ‘s nachts ontdooien in de koelkast. Als de vis in een seal verpakt is, snijd hier dan wel een klein gaatje in voordat je het in de koelkast plaatst. Of beter: verwijder de gehele verpakking. Het is belangrijk dat er zuurstof bij de bevroren vis komt, om bacteriegroei op de vis te voorkomen. Plaats de vis daarna op een bord. Dep de vis voor bereiding nog wel droog nadat die is ontdooid.

Een snellere manier

Heb je geen tijd om de vis de hele nacht in de koelkast te laten ontdooien? Dan is er een andere manier waarop je dit snel kunt doen: door je vis onder koud, stromend water te houden. Het duurt dan ongeveer 30 minuten om de vis te ontdooien. Het kan zelfs sneller wanneer het gaat om dunne filets. Koud water dat over de hele vis heen stroomt, zal het stukje sneller ontdooien dan de koude lucht in de koelkast. Wel is het heel belangrijk dat je vis in een luchtdichte verpakking zit.

Zit er geen luchtdichte verpakking rondom je vis? Doe het stukje van in een plastic diepvrieszakje en probeer er zoveel lucht uit te halen voor je het goed afsluit. Pas deze ontdooimethode niet toe als je vis niet luchtdicht verpakt is. De vis zal het water dan namelijk opnemen, en dat wil je ook niet.

Let op: je zou de luchtdichte verpakte vis ook in een bakje met koud water achter kunnen laten, maar het is belangrijk dat je de vis hier meteen uithaalt als het ontdooid is. Net zo belangrijk is het om de vacuümverpakking dan onmiddellijk te verwijderen. Check daarom regelmatig of de vis al ontdooid is als je het achterlaat terwijl je iets anders doet.

Wat nooit te doen

Daarnaast zijn er methodes die je niet moet toepassen als je vis wilt ontdooien. Ontdooi je vis bijvoorbeeld nooit in warm water. Hierdoor ontdooit het stukje te snel en onregelmatig, hierdoor kunnen bacteriën ontstaan. Hetzelfde geldt voor vis laten ontdooien op kamertemperatuur. Gewoon niet doen.

Lees ook: Recept: kleurrijke vissticks bowl

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Caroline Attwood (Unsplash)