Desy
30 min.
6 - 8 pers.

Geloof ons, je wilt je gehaktballen nooit meer anders maken!

Wie is er niet gek op: een oer-Hollandse gehaktbal. Zo simpel, maar zo ongelofelijk lekker. Vooral als ze bereid zijn door je moeder of door je oma; dan smaken ze echt naar vroeger! Heb jij je ook altijd afgevraagd waarom die van je oma altijd zo smeuïg zijn? Dat komt hierdoor! 

Nooit meer droge gehaktballen met dit geheime ingrediënt!

De frickedil

Wist je dat een gehaktbal vroeger (in 1615 al!) een “frickedil” werd genoemd? Een frikandel was vroeger helemaal geen staaf van vlees, maar een mooie ronde schijf van gehakt. Eeuwen later is de gehaktbal geëvolueerd tot een mooie bal die iedereen weer op een eigen manier klaarmaakt. Inmiddels hebben er al verschillende recepten voor gehaktballen de revue gepasseerd, maar hoe houd je ‘m nu lekker smeuïg?

Crème fraîche

Om te zorgen dat de bal niet uit elkaar valt moet je iets hebben om het te binden, de meeste mensen gebruiken hier een ei en wat beschuitkruimels voor. Maar hoe zorg je nou dat-ie extra smeuïg wordt en niet dat je straks in een gortdroge bal bijt? Deze tip was voor ons nieuw: neem een theelepel crème fraîche (op een pond gehakt) en meng dit. Het resultaat: zachte gehaktballen waar je je vingers bij aflikt! Gebruik trouwens niet meer crème fraîche, anders worden de ballen te zacht en dat is niet lekker. Wist jij dit al?

Doe je liever geen crème fraîche door de gehaktballen? Lees dan op de volgende pagina nog meer tips om smeuïge gehaktballen te maken.

Pagina 1/2