Esther Reitsema

Zo maak je eenvoudig zelf de allerlekkerste ballen

Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een zelfgemaakte gehaktbal. Maar… Dan moet-ie wel goed bereid zijn! Er zijn een aantal dingen waarbij je de mist in kunt gaan bij het maken van gehaktballen. Wij zetten vijf veelgemaakte fouten op een rij.

1. Het verkeerde gehakt gebruiken

Een lekkere gehaktbal begint natuurlijk bij goed gehakt. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: mager rundergehakt is niet the way to go. Het is minder vet, maar maakt de gehaktballen droger en dus een stuk minder lekker. Gebruik in plaats daarvan liever half-om-halfgehakt of varkensgehakt.

2. Het gehakt niet kruiden

Hoe gekruid je de gehaktbal wil hebben is natuurlijk een kwestie van smaak. Helemaal geen kruiden toevoegen aan het gehakt is meestal echter geen goed idee. Een goede vuistregel is een theelepel zout per pond gehakt en flink wat zwarte peper. Het is ook lekker om verse kruiden toe te voegen, zoals fijngehakte peterselie.

3. Het gehakt niet laten binden

Volgens het ouderwetse recept bind je het gehakt met een ei en paneermeel, en dit is ook de beste methode. Houd je dus liever hieraan dan dat je allerlei andere tactieken toe gaat passen.

4. Niet mengen met je handen

Als je goede gehaktballen wil maken, ontkom je er eigenlijk niet aan om je handen vies te maken. Het gaat veel makkelijker dan met een vork of een lepel en het resultaat wordt ook beter. Als je te lang en te veel aan het mengen bent, worden je ballen namelijk hard en taai. Dat is zonde, dus verstand op nul en kneden!

5. Vergeten de gehaktballen te schroeien

Het lekkerste is om de gehaktballen te laten smoren in een jus of saus. Maar voordat je dat doet, kun je ze het beste eerst laten schroeien in boter of olie. Zo wordt de buitenkant van de bal mooi knapperig donkerbruin en de binnenkant sappig.

Lees ook: Cake bakken? Deze 3 veelgemaakte fouten wil je vermijden

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Adobe Stock