Wij gaan dit zeker proberen!

Ben jij een echte bakfanaat en maak je vaak brownies? Dan hebben we een hele goede tip voor je. Er is namelijk een ingrediënt dat ervoor zorgt dat brownies een diepere smaak krijgen. Wij vertellen je er meer over.

Alternatief voor zout

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar sojasaus blijkt prima door een browniemix gemengd te kunnen worden. Het is een goed alternatief voor zout, dat normaal gesproken wordt gebruikt voor als smaakmaker voor brownies. Ideaal als je spontaan besluit om brownies te bakken maar geen zout in huis hebt, of als je een keertje iets anders wilt proberen. Sojasaus zorgt ervoor dat je brownies een diepere smaak krijgen, dieper dan de smaak die je krijgt als je zout toevoegt.

Bron van umami

Hoeveel sojasaus moet er door de browniemix om het gewenste resultaat te krijgen? De algemene regel is dat je een theelepel zout kunt vervangen door twee theelepels sojasaus. De brownies zullen dan niet naar sojasaus smaken, maar wel voor een bijzondere en sterke smaaksensatie zorgen. Sojasaus is een van de meest direct bronnen van umami (Japans voor ‘hartig’) en zorgt volgens de Japanse voedingsleer dus voor een hartig tintje aan een maaltijd. De zilte smaak van de sojasaus zorgt er ook voor dat de zoete smaak van alle suiker in de brownies wordt uitgebalanceerd.

Veel mogelijkheden

Wij zijn erg benieuwd en gaan deze tip zeker in de praktijk brengen. Wist je echter dat sojasaus ook in allerlei andere baksels gebruikt kan worden? Vooral bij bakrecepten waarvoor chocola wordt gebruikt, is het een zeer geschikt ingrediënt. Truffels, chocoladetaart, chocolate chip cookies: allemaal heerlijk met een beetje sojasaus in plaats van zout. Er is dus veel om uit te proberen!

Lees ook: Recept: overheerlijke en makkelijke brownies uit één kom

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Favor Flav, Fem Fem | Beeld: Pixabay