redacteur

Maak ze op deze manier schoon en je pannen gaan een stuk langer mee!

Anti-aanbakpannen zijn onze beste vrienden in de keuken. Na het bereiden van je lievelingsmaaltje maak je ze eenvoudig weer schoon, zonder dat je uren moet boenen om de etensresten te verwijderen. Anti-aanbakpannen gaan zo’n vijf jaar mee, maar als je op de juiste manier met ze omgaat, kun je hun levensduur verlengen. En dat is goed voor je portemonnee! Met deze zeven schoonmaaktips houd je je anti-aanbakpannen in optimale conditie en gaan ze een stuk langer mee.

Zo maak je anti-aanbakpannen schoon, zonder ze te ruïneren!

1. Houd ze weg van de vaatwasser

We snappen dat je niet zoveel zin hebt om je pannen met de hand af te wassen wanneer je in het bezit bent van een vaatwasser. Toch loont het echt wanneer je de pannen uit de buurt houdt van de machine! Wanneer je je anti-aanbakpan wel in de vaatwasser zou doen, beschadigt dit de speciale anti-aanbaklaag die ervoor zorgt dat je voedsel niet aan de bodem vast blijft kleven. De functie van de pan gaat op die manier dus verloren en dat wil je natuurlijk niet! Pak er daarom liever een afwasborstel bij voor een grondige schrobbeurt en je zult veel langer profijt hebben van je pan!

2. Maak ze gelijk schoon met heet water en zeep

Volgens schoonmaakcoach Leslie Reichert kun je de anti-aanbakpan het beste gelijk na gebruik schoonmaken. ”Wanneer je hem direct reinigt, verwijder je verreweg het meeste vuil”, zo vertelt ze aan Cooking Light. ”Gebruik een mild afwasmiddel om vet te verwijderen. Was de binnen- en buitenkant van de pan met sop en een microvezeldoekje”, adviseert ze.

3. Vermijd schurende en metalen borstels

Staalwollen sponzen en schurende borstels kun je het beste vermijden bij het schoonmaken van je pan. Ze zorgen er namelijk voor dat de anti-aanbaklaag beschadigt of loslaat. In plaats daarvan kun je het beste zachte sponsjes of borsteltjes gebruiken, hierdoor blijft de coating intact.

4. Verwijder hardnekkig vuil met baking soda

Sommige afwasmiddelen bevatten bijtende stoffen die de anti-aanbaklaag van je pan aantasten. Gelukkig bestaat er ook een geheel natuurlijk schoonmaakmiddel dat net zo effectief is: baking soda! Mix hiervan een kopje met water of olijfolie totdat er een goedje ontstaat dat ongeveer de dikte heeft van tandpasta. Maak met dit mengsel je pan schoon en het hardnekkige vuil zal makkelijk verdwijnen. Het werkt zelfs bij ingebrande vetvlekken!

5. Gebruik een ‘cleaning cocktail’

Ook een ‘cleaning cocktail’ kan helpen om je pan weer helemaal schoon te krijgen. Meng hiervoor een half kopje azijn en anderhalf kopje water in je anti-aanbakpan. Zet de pan op middelhoog vuur en laat het mengsel 5 tot 10 minuten koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het goedje afkoelen. Was de pan vervolgens met warm water, een mild afwasmiddel en een microvezeldoekje. Je pan zal er weer als nieuw uitzien!

6. Gebruik voldoende olie

Voldoende olie gebruiken tijdens het koken kan er ook voor zorgen dat je pan langer meegaat. Olie zorgt er namelijk voor dat je eten niet aanbrandt en vastkoekt aan de bodem. Hiervoor hoef je echt geen halve fles olie in de pan te schenken, een heel klein laagje is al voldoende en helpt de bodem van je pan te beschermen.

7. Droog je pan zorgvuldig

Wanneer je olie hebt gebruikt om je voedsel in te bakken, zorg er dan voor dat je de olie na het bereiden van je maaltje zo zorgvuldig mogelijk verwijdert en de pan na het afwassen goed droogt. Stapel je meerdere pannen op elkaar in je keukenkastje? Leg tussen elke pan dan een schone theedoek of herbruikbare stoffen doekjes om de coating van de pannen te beschermen.

Lees ook: Zo maak je een inductiekookplaat blinkend schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Cooking Light | Beeld: Pexels