Met deze tip krijg je altijd een perfect zachtgekookt eitje

De meeste mensen houden wel van een heerlijk zachtgekookt eitje. Zo eentje met stevig eiwit en een dooier die uitloopt als je er je lepel of mes inzet. Maar het valt nog niet mee om een volmaakt eitje te koken. Vaak is het ei óf nog te waterig, óf veel te hard. Met deze tip zet je altijd het perfecte zachtgekookte ei op tafel!

Hoe eet jij je eitje het liefst?

Timing

Een perfect zachtgekookt eitje staat of valt met timing. Breng een pan water aan de kook en zet het vuur vervolgens wat lager. Leg de eieren voorzichtig met een lepel in de pan en start dán pas met timen. Als je slechts één of twee eieren kookt, zijn vijf minuten voldoende. De eitjes hebben dan nog een vloeibare dooier. Wil je de dooier iets steviger, maar nog steeds zo zacht dat je er gemakkelijk met je lepel doorheen kunt, kook ze dan zeven minuten. Kook je drie of vier eieren? Tel dan een minuutje bij de kooktijd op. Het is niet aan te raden om meer dan vier eieren tegelijk te koken, je kunt ze dan het beste in porties verdelen. Zijn je eitjes klaar, houd ze dan 30 tot 60 seconden onder de koude kraan.

Wekker

Voor een optimaal resultaat kun je het beste een wekker zetten. Werp dus niet slechts een schuin oog op de klok, maar time nauwkeurig hoe lang de eieren nodig hebben. Het komt nogal precies, omdat een eitje niet veel tijd nodig heeft om van zacht naar hard te gaan. Zet dus een wekker en voorkom dat je uiteindelijk toch met een hardgekookt ei zit opgescheept!

Lees ook: Met dit trucje is zilvervliesrijst twee keer zo snel gaar

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Pexels