Met deze tips bespaar je in het nieuwe jaar op eten

Het nieuwe jaar is ingeluid en dat betekent dat we de dure decembermaand weer achter ons hebben gelaten. Na alle gekochte Sinterklaas- en kerstcadeautjes en feestoutfits is het nu tijd om het budget wat terug te schroeven. En daarvoor hoef je echt niet meteen alles te laten, je kunt al besparen op hele kleine, dagelijkse dingen. Je eten bijvoorbeeld! Met deze tien tips geef je in 2020 minder geld uit aan voedsel.

Het zit hem in de kleine dingen.

1. Koop geen ingrediënten waarvan je maar een theelepel nodig hebt

Recepten bevatten vaak een waslijst aan ingrediënten. Het komt dan ook regelmatig voor dat er kruiden of specerijen tussen staan waar je nog nooit van hebt gehoord, of die je normaal gesproken niet gebruikt in je maaltijden. Koop deze ingrediënten dan niet, zeker als je er slechts een theelepel van nodig hebt in dit specifieke gerecht. Het is zonde als ze vervolgens in de kast belanden. Bovendien hoef je recepten meestal niet zo nauw te nemen en kun je prima een ingrediënt weglaten.

2. Richt je voorraadkast in op basis van houdbaarheid

Kom je er tijdens het uitruimen van je voorraadkast ook steevast achter dat er -verstopt achter een enorme berg proviand- nog producten liggen waarvan de houdbaarheidsdatum allang verstreken is? Wij ook, en dat is zonde! Voorkom dat je producten moet weggooien en zet producten die het langste houdbaar zijn achteraan, volgens het FIFO-principe (first in, first out). Zo kun je een hoop geld besparen!

3. Koop groentes die langer houdbaar zijn

Een nieuw jaar is aangebroken en dat betekent dat velen van ons het voornemen hebben om gezond(er) te gaan eten. Toch is het geen goed idee om massaal groente in te slaan. Producten als sla en verschillende koolsoorten zijn namelijk niet erg lang houdbaar. Ze bederven soms al voordat je de kans krijgt ze te eten en dan moet je ze weggooien. Kies daarom voor groenten die langer houdbaar zijn, zoals spruitjes, pompoen en prei.

4. Koop alleen producten die je ook echt gebruikt

De makkelijkste manier om geld te verspillen, is om producten te kopen die je niet opeet en deze vervolgens weg te gooien. Koop daarom alleen producten waarvan je zeker weet dat je ze gebruikt! Hamsteren, onder het mom van ‘dat komt vast wel een keer van pas’, is geen goed idee!

5. Maak van je ontbijt je diner

Koop producten die je zowel voor je ontbijt als je avondmaaltijd kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan eieren, die zijn multifunctioneel. Je kunt ze ‘s ochtends eten, door er bijvoorbeeld een omelet of spiegelei van te maken, maar je kunt ze ook verwerken in je diner. Quiche, pannenkoeken, salades, de mogelijkheden zijn eindeloos. Oh, en ze zijn nog super goedkoop ook!

Lees meer tips op de volgende pagina.

Pagina 1/2