Hanna Mellema

Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd!

Je kent het vast wel: na het snijden van bijvoorbeeld tomaten of paprika is je plastic snijplank helemaal rood. En die vlekken, die lijken er niet meer uit te gaan. Zélfs niet na grondig schrobben of een beurt in de vaatwasmachine. Is hier nog iets aan te doen?

Verkleurde snijplank

Laten we eerst even vooropstellen: een verkleuring in je plastic snijplank betekent niet per se dat deze nog vies of onhygiënisch is. Tenminste, niet als je deze goed schoonmaakt. Afwasmiddel heeft namelijk een desinfecterende werking op je snijplank, waardoor je je (ondanks de vlekken) geen zorgen hoeft te maken over bacteriën. Wil je er zeker van zijn dat je geen verkeerde bacteriën inneemt? Gebruik dan in ieder geval verschillende snijplanken voor verschillende voedselsoorten.

Maar goed, zelfs al was je je plastic snijplanken goed af, echt fris zien die vlekken er niet uit natuurlijk. Daarom geven we hieronder twee methodes waarmee je jouw snijplanken weer helemaal schoon krijgt!

Citroensap

Het is misschien niet het eerste redmiddel waar je aan denkt, maar citroensap kan goed helpen om verkleuringen in je snijplank te verwijderen! Het is het meest effectief wanneer je het combineert met zout. Hoe je precies te werk gaat? Eerst strooi je wat zout over de snijplank. Vervolgens snijd je een citroen doormidden, neem je één van beide helften, en sprenkel je daarmee wat sap over de vlekken. Dit laat je 10 minuten intrekken. Daarna neem je de andere helft van de citroen, en daarmee schrob je over het citroen-zoutmengsel heen. Spoel de plastic snijplank af met warm water, en de vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen!

Baking soda

Ook baking soda kan goed helpen om verkleuringen uit je snijplank te krijgen. Maak een papje van gelijke delen baking soda, zout en water, en smeer dit royaal over de plastic snijplank. Laat het even intrekken, en boen daarna goed met een sponsje of afwasborstel. Na afspoelen met water ziet de plank er ongetwijfeld weer schoner uit.

Wordt de plastic snijplank nog steeds niet helemaal vlekkeloos? Dan kan het misschien ook langzamerhand tijd worden om deze te vervangen voor een nieuwe…

Lees ook: Zo houd je de keuken schoon tijdens én na het koken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Adobe Stock