Jasmijn

Zo lekker heb je hem nog nooit gemaakt!

Chocoladetaarten: wij zijn er dol op.  Er zijn diverse variaties op te bedenken, die allemaal even lekker zijn. Toch kan een chocoladetaart, net als elke andere soort taart, jammerlijk mislukken. Heb je zelf weleens een chocoladetaart gemaakt, maar was het resultaat niet wat je gehoopt had? Met deze vijf tips bak jij eenvoudig de beste chocoladetaart die je ooit hebt geproefd.

Goed opletten

Hoewel een chocoladetaart simpel lijkt, komt er nog best wat bij kijken. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten als je wilt voorkomen dat je taart mislukt. Wij zetten vijf van die dingen voor je op een rij.

1. De kwaliteit van de chocola en het cacaopoeder

Bij een chocoladetaart draait het, zoals de naam al zegt, helemaal om de chocolade. Misschien ben je geneigd om op de chocola te besparen, maar dat kun je beter niet doen. Hoe beter en smaakvoller de chocola en het cacoapoeder dat je gebruikt, hoe beter het eindresultaat. Dan hebben we het niet alleen over de smaak, maar ook over het uiterlijk van de taart.

2. Olie in plaats van boter

Er zijn meerdere oliën die 100 procent uit vet bestaan, zoals plantaardige olie en koolzaadolie. Hoewel je bij de bereiding van een taart meestal denkt aan boter, bevat boter minder vet dan deze oliën. De boter bestaat namelijk ook voor 20 procent uit water. Tijdens het bakken verdampt dat water, waardoor je chocoladetaart droog kan worden. Als je ervoor kiest om de boter te vervangen door olie, heb je dat probleem niet. Sterker nog: het extra vet in de olie zorgt juist voor een smeuïge chocoladetaart. Bovendien blijft olie vloeibaar op kamertemperatuur, waardoor de taart ook smeuïg blijft wanneer hij helemaal is afgekoeld.

3. Altijd de ingrediënten zeven

Bij een chocoladetaart is het altijd erg belangrijk om de droge ingrediënten samen te zeven. Voeg ze eerst allemaal bij elkaar in een grote kom, mix ze door elkaar en zeef ze daarna. Dit zorgt ervoor dat de droge ingrediënten evenredig verdeeld zijn en er bijvoorbeeld geen grove stukken cacao tussen zitten. Wanneer je die ingrediënten daarna samenvoegt met de olie, krijg je een beter beslag. Het eindresultaat is een fluffy chocoladetaart.

4. Koffie door de mix

In de recepten voor chocoladetaarten staat vaak dat je kokend water aan het beslag moet toevoegen, vlak voor het de oven in gaat. Dit zorgt ervoor dat het beslag dunner wordt, waardoor de taart een lift krijgt. Ook zorgt het ervoor dat het cacaopoeder in het beslag meer naar voren komt, zodat je dat goed proeft. Het nadeel is dat water zelf geen smaak heeft. Je kunt echter ook prima wat kokendhete koffie door het beslag van je chocoladetaart doen. Je taart krijgt dan extra smaak, maar zal niet extreem naar koffie smaken.

5. Icing is heel belangrijk

De icing van je chocoladetaart is een groot deel van het daadwerkelijke proces. Mislukt dat, dan ziet je taart er meteen een stuk minder goed uit. Zorg ervoor dat je een chocoladetaart altijd helemaal laat afkoelen nadat hij in de oven is geweest voordat je met de icing aan de gang gaat. Indien nodig kun je de taart zelfs even in de koelkast zetten. Vooral als je met buttercream frosting aan de gang gaat, is dat belangrijk. Wil je een extra smaakvolle chocoladetaart? Voeg dan een extra ingrediënt aan de icing toe, bijvoorbeeld chocoladelikeur of espressopoeder.

Lees ook: Lifehack: de allerlekkerste chocoladetaart maak je met deze ingrediënten

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Kitchn | Beeld: Unsplash, Jennifer Pallian