Tjitske

Stop met onnodig ruimte verspillen in de keuken

De keuken is een ruimte waar wordt geleefd. Er wordt gemorst en gewerkt, en veel van de spullen in je keuken zijn gebruiksvoorwerpen. Natuurlijk kun je niet à la Marie Kondo alles waar je niet blij van wordt weggooien (wij worden bijvoorbeeld niet per se blij van ons vergiet, maar handig is-ie wel!). Toch zijn er vaak dingen die in je keuken rondslingeren die best bij het grofvuil kan of kunnen worden gedoneerd.

Deze dingen kunnen de prullenbak in.

1. Mokken die je niet gebruikt

Mokken zijn echt van die dingen waarmee je kast ineens vol staat, zonder dat je het door hebt. Je krijgt ze bij een kerstpakket of als cadeautje, maar gebruikt ze eigenlijk nooit. Houd alleen de mokken die je daadwerkelijk gebruikt en wees streng voor jezelf. Ook al wil je iemand niet beledigen, je kunt een gekregen mok best doneren als je deze toch niet gebruikt.

2. Tassen

Heb jij ook veel grote shoppers of canvastasjes rondslingeren zodat je geen plastic tasjes meer hoeft te kopen? Heel goed! Maar wij betrappen onszelf erop dat we de tas alsnog vergeten en dan weer een nieuwe shopper aanschaffen. Gooi oude en vuile tassen weg en houd er maximaal tien. Berg een paar grote op (deze komen van pas bij het verhuizen!) en leg een paar grote en wat kleinere in je auto. Doe je met de fiets boodschappen? Leg de tassen dan op een handige plek zodat je ze niet vergeet.

3. Gratis spullen

Zakjes mosterd en zout, eetstokjes, suikerstaafjes… Ja, wij Nederlanders kunnen er wat van. Veel mensen bewaren deze dingen die je gratis bij je eten of drinken krijgt, want ‘misschien komt het nog eens van pas’. Nee! Gooi het weg! De volgende keer dat jij een kroket besteld krijg je wel weer nieuwe mosterd en anders staat er misschien wel een pot in de koelkast. Weg weg weg!

4. Plastic bakjes

Het grootste irritatiepunt en rommelmaker in de keukenkastjes is toch wel je voorraad plastic bakjes. Ze zijn handig om je eten in te bewaren en mee te nemen, maar soms begint je verzameling je hele keuken over te nemen. Gooi vieze, oude bakjes weg en houd alleen die waar je sowieso nog een deksel van hebt. Het is ook handig om alleen gelijke formaten te houden, dit stapelt makkelijker en zo heb je altijd een deksel.

5. Je spons en afwasborstel

Hoe lang geleden heb je het sponsje en de afwasborstel vervangen? Als je hier te lang over na moet denken is het tijd om ze weg te gooien. Vervang ze deze week nog! Vooral de spons is een bron van bacteriën.


Pagina 1/2