Voeg dit toe om je fles bubbels weer tot leven te wekken

Knallend het nieuwe jaar in doen we dit jaar niet met vuurwerk, maar natuurlijk wél gewoon met champagne. Als de klok twaalf uur slaat en de kurken zijn geplopt, is het tijd om haast te maken. Een fles bubbels zonder de bubbels is natuurlijk niet de bedoeling. Is-ie door het feestgedruis toch minder bruisend geworden? Dan wek je ‘m gelukkig zo weer tot leven.

Wat heb je nodig?

Natuurlijk heb je een fles champagne of mousserende wijn nodig, maar de échte ster van de show is wel de rozijn. Juist, een rozijn kan je fles bubbels weer doen bruisen voordat je überhaupt ‘gelukkig nieuwjaar’ kunt zeggen.

Koolstofdioxide

Het is heel simpel: je laat de rozijn in de fles vallen en wacht enkele minuten. Binnen no time is je champagne weer heerlijk bruisend. Hoe dat kan? Dat komt door de ribbelige vorm van de rozijn. Het overgebleven koolstofdioxide klampt zich aan deze ribbels vast. Wanneer dit vervolgens loslaat, ontstaan er weer bubbels. De rozijn voegt dus geen extra koolzuur toe, maar stimuleert de stof om weer te bruisen.

Let op

Heb jij een fles champagne, prosecco of cava in huis gehaald om 2021 knallend in te luiden? Houd dan ook een paar rozijnen achter de hand, just in case. Toch is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. Let erop dat je een fles bubbels met een rozijn erin nooit afsluit met een kurk of dop. Door de hoeveelheid koolzuur kan de druk namelijk flink opbouwen, waardoor je fles uit elkaar kan knallen. En dat is niet helemaal wat we bedoelen met een knallend nieuwjaar…

Lees ook: Déze drie champagnecocktails zijn perfect voor oud en nieuw!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash, Alexander Naglestad