Christel

Je hebt het middeltje al in huis!

Ben jij iemand die steevast iedere ochtend koffie drinkt uit dezelfde mok? Dan ken je dit probleem vast wel: de mok in kwestie oogt niet zo schoon nadat-ie in de vaatwasser is geweest. Er zit nog wel een flinke laag koffieaanslag in het kopje. Het kopje kan je boenen wat je wilt, maar de verkleuring blijft. Hoe verwijder je dit makkelijk?

Hadden we dit maar eerder geweten…

Bruine aanslag

Iedereen heeft het wel eens gehad: de bruinige aanslag aan de binnenkant van je theepot of je theemok. Je vraagt je misschien af hoe het kan dat de aanslag, ook al heb je de mok nog zo vaak in de vaatwasser gedaan, zich toch in je kopje nestelt. Hoe komt het dat de bruine kleur keer op keer in je theeglazen, de theepot en je koffiekopjes achterblijft? Het is eigenlijk heel gemakkelijk uit te leggen.

Tannine

De bruine aanslag die je aan de binnenkant van al je mokken vindt heet ook wel tannine en valt onder de naam ‘looistoffen’. Deze tannines zijn op zichzelf niet schadelijk of iets dergelijks: ze hebben een ontsmettende en ontstekingsremmende werking. De stof ontstaat wanneer chemische verbindingen genaamd polyfenolen samenkomen. Met de aanslag is op zich dus helemaal niets mis: je kunt gewoon nog drinken uit de mok zonder dat je gevaar loopt.

De oplossing

Toch zul je waarschijnlijk wel de behoefte hebben om de aanslag uit de mokken en koppen te verwijderen. Je bent immers niet de enige die uit de kopjes drinkt: wanneer je je gasten een kopje koffie of thee voorschotelt is het misschien niet zo heel prettig om hen een kopje te geven met daarin een dikke laag bruinige aanslag. Gelukkig is het heel makkelijk op te lossen met een beetje zout of baking soda. Hoe dat in zijn werk gaat lees je op de volgende pagina.

Pagina 1/2