Sabine

De smaak is misschien wel even wennen

Zeewier is inderdaad dat groene spul, een alg om precies te zijn, dat op de bodem van de zee groeit en een vissige, zoute smaakt heeft. Als je dat zo hoort, snappen we best dat niet iedereen het erg appetijtelijk vindt klinken om zich te laten gaan in het eten van de groene draden. Toch is het zeker het proberen waard. Het eten van zeewier kent namelijk nogal wat gezondheidsvoordelen.

Er zitten veel goede stoffen in zeewier.

Het bevat jodium en trypsine

Een goedwerkende schildklier is iets wat je wilt: het kan helpen voorkomen dat je aankomt, het zorgt voor energie en het herstelt beschadigde cellen. Enkele stoffen die het functioneren van de schildklier ondersteunen zijn jodium en trypsine. Je schildklier heeft jodium nodig om de juiste hormonen aan te maken.

Goede bron van vitaminen en mineralen

Heb je weleens van spirulina gehoord? Het wordt weleens verkocht als een soort wondermiddel en hoewel het poedertje niet zomaar wonderen verricht, bevat het wel tig vitaminen en mineralen. Net als zeewier is spirulina een zoutwateralg. Benieuwd welke stoffen er allemaal in spirulina zitten? Wij sommen het even voor je op. Eén eetlepel spirulina is goed voor 4 gram proteïne, 0,3 gram vezels, 15 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, 11 procent van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid B1, 11 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer, 7 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mangaan en 21 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid koper.

Het kan de kans op een hartaanval verminderen

Enkele zaken die kunnen bijdragen aan een hartaanval zijn een te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, roken en overgewicht. Een van deze zaken kun je gelukkig vrij makkelijk aanpakken door zeewier te eten. Zeewier kan volgens onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Applied Phycology, helpen om je cholesterolniveau naar beneden te krijgen. Gedurende acht weken kregen ratten met een hoog cholesterolniveau dieetpillen die 10 procent zeewier bevatten. Het cholesterolniveau van de ratten was na de acht weken met 40 procent verlaagd.

Het bevat beschermende antioxidanten

De antioxidanten die in zeewier zitten, zijn nuttige stofjes. Deze antioxidanten kunnen het reactievermogen van onstabiele stoffen in het lichaam minder actief maken, aldus onderzoek. In makkelijkere taal: de antioxidanten in zeewier kunnen ervoor zorgen dat bepaalde cellen in het lichaam minder snel worden beschadigd.

Lees ook: Zelf sushi maken? Ga dan eens voor deze snelle en simpelere variant!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Healthline | Beeld: Pixabay