Rowan Hattu

Wij hebben het antwoord

Het is natuurlijk aspergeseizoen, waardoor de schappen in de supermarkten vol liggen. Grote kans dat jij binnenkort dus ook gaat voor een heerlijke aspergemaaltijd. Het enige nadeel? Wanneer je naar het toilet gaat voor de eerste boodschap, kan de geur namelijk wel ineens héél penetrant zijn. Hoe kan dat?

Aspergeurine

Toch heeft niet iedereen last van de sterke urinegeur na een aspergemaaltijd te hebben gegeten. Sterker nog: ongeveer 45 procent van de mensen kunnen de zogeheten ‘aspergeurine’ produceren. Maar hoe komt dat? Dat heeft alles te maken met genetica. Het gaat zelfs zó ver dat vrouwen in eerste instantie nooit last hadden van de aspergeurine, totdat ze zwanger raakten. Precies op dat moment begonnen ze de penetrante geur te ruiken. Wat bleek? Hun kind droeg het gen met zich mee, waardoor ook de moeder last kreeg van de geur.

De boosdoener

Maar hoe kan het dat urine ruikt maar asperge? Dat heeft alles te maken met de zwavelhoudende stof aspargusinezuur die asperges produceren. Op het moment dat we deze stof binnenkrijgen, wordt de stof afgebroken en omgezet.

Dit worden dan de zogeheten ‘zwavelverbindingen’. Deze zijn ineens in vele hogere concentraties aanwezig in onze urine na het eten van asperges. En dit is dan ook precies de reden waarom urine soms kan stinken naar asperges. Snap je het een beetje?

Lees ook: Ren naar de Lidl: de supermarktketen verkoopt tijdelijk meer glutenvrije producten

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Favor Flav | Beeld: Pexels