Handig: zo voorkom je voedselvergiftiging op vakantie

Desy

Zo houd je je vakantie leuk!

We verheugen ons natuurlijk allemaal op een mooie vakantie na het afgelopen jaar. En wat is er lekkerder dan op vakantie te genieten van al het heerlijke eten dat je op je bestemming vindt? Al die exotische gerechten en heerlijke drankjes; ze zijn er om van te genieten! Maar niet te veel, want voor je het weet loop je voedselvergiftiging op…

Gelukkig kun je dat voorkomen met deze handige tips.

Voedselvergiftiging

Bij een voedselvergiftiging wordt het eten dat je eet besmet met giftige stoffen die door bacteriën, virus of schimmels worden geproduceerd. Bij inname van het eten (of drinken) krijg je deze schadelijke stoffen binnen en is de kans groot dat je er ziek van wordt. Heb je een voedselvergiftiging, dan kun je te maken krijgen met buikkrampen, misselijkheid en diarree. De klachten ontstaan vaak binnen acht uur na inname van het voedsel of drinken. Behandeling is vaak niet nodig, maar als je ook last krijgt van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, heftig braken of uitdrogingsverschijnselen, dan is een bezoekje aan de arts wel verstandig.

Tips

Om jezelf een heleboel ellende te sparen en om ervoor te zorgen dat je vakantie vlekkeloos verloopt, kun je er maar het beste voor zorgen dat je geen voedselvergiftiging oploopt. Volg de volgende tips op om te genieten voor een zorgeloze vakantie.

1. Inlezen

Doe, voordat je op vakantie gaat, research naar de restaurantjes op de vakantiebestemming. Zo kom je erachter welke restaurants hygiënisch te werk gaan en waar je dus veilig een hapje kunt gaan eten.

2. Houd je aan de lokale etenstijd

Pas je aan aan de lokale etenstijd. Eet je volgens die tijden, dan heb je de grootste kans dat er veel restaurants open zijn. Zo heb je de grootste keuze en hoef je het niet te doen met een lokaal restaurantje dat het niet zo nauw neemt met het schoonmaakrooster.

3. Vragen

Heb je van tevoren geen onderzoek kunnen doen naar goede restaurants? Ga dan af op de drukte. Mijd de lege terrassen en eettentjes. Zit het ergens bomvol of staat er een grote rij? Dan kun je ervan uitgaan dat het goed zit!

4. Een kijkje in de keuken

Misschien niet helemaal zoals het hoort, maar twijfel je over de hygiëne in een bepaald tentje? Probeer dan even een kijkje in de keuken te nemen. Je kunt dit natuurlijk netjes vragen, maar je kunt het ook stiekem doen als je even naar de wc gaat.

5. Ga op je gevoel af

Heb je iets besteld en smaakt het een beetje raar? Of heb je toch opeens je twijfels over de hygiëne? Stop dan direct met eten en zoek een andere plek op waar je je beter bij voelt.

6. Water

De laatste, misschien wel meest logische tip is dat je het beste water kunt drinken dat uit flessen komt. Koop ze zelf in de supermarkt en laat het kraanwater achterwege. Dit water kan namelijk heel vuil zijn of vol met bacteriën zitten waar de lokale bevolking misschien wel, maar wij absoluut niet tegen kunnen. Neem liever ook geen ijsblokjes, en helaas, helaas: het is ook echt beter om het ijsbuffet over te slaan.

Lees ook: Een wateroverschot? Zo vertelt je lichaam je dat je te veel water drinkt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Andrea Piacquadio