Naomi

Gelukkig is het tekort in dit voedingspatroon makkelijk op te lossen

Er bestaan zo veel soorten voedingspatronen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De een eet geen vlees of vis meer en de ander wil totaal geen koolhydraten meer eten. Hoewel voor elk voedingspatroon wel iets te zeggen valt is het ook zo dat er altijd wel iets tégen te zeggen is. Zo ook bij vegetariërs en veganisten. Het is namelijk zo dat mensen met dit voedingspatroon twee keer (!) zo veel kans lopen op een depressie dan mensen met een ander patroon. Shocking hè? We leggen uit waarom. 

Voedingspatroon en depressie

Onderzoekers van de universiteit van Bristol hebben onderzocht dat veel vegetariërs en veganisten last hebben van een vitamine B12 tekort. B12 speelt een grote rol bij het in balans houden van je stemming en als je hier te weinig van binnen krijgt dan heb je dus meer kans op een depressie. Voor dit onderzoek werden 10.000 participanten onderzocht op hun mentale gezondheid. De wetenschappers ontdekten vervolgens dat 350 vegetariërs die meededen een depressie-score hadden die twee keer zo hoog lag als bij de vleesetende deelnemers.

Hoe los je het op?

Als vegetariër is zo’n tekort makkelijk te voorkomen door wat meer eieren, yoghurt, kaas en melkproducten te eten. Hier zit vitamine B12 ook in. Als je veganist bent is het een stuk lastiger. Dan heb je geen enkele bron van deze vitamine meer en zal je moeten gaan voor supplementen. Op die manier houd je jezelf toch in balans.

Wil je dit artikel nog eens lezen? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels