Desy

Hoofdpijn? Dat komt misschien hierdoor!

Hoofdpijn is ontzettend vervelend en kan je dag flink in de war schoppen. Hoofdpijn kan ontstaan doordat je teveel stress hebt, doordat je te weinig water drinkt of doordat je een nacht niet zo lekker hebt geslapen. Maar wist je dat hoofdpijn ook kan ontstaan door een bepaald voedingsmiddel?

Kaas
Neem nu bijvoorbeeld een stukje oude kaas. Het lijkt misschien een onschuldig voedingsmiddel en lijkt misschien niet in verbinding te staan tot hoofdpijn, maar dit is niet helemaal waar. In oude kaas zit namelijk een stofje met de naam tyramine, wat ervoor kan zorgen dat je bloeddruk snel stijgt. Hierdoor kun je stekende pijn in je hoofd krijgen. Dat is balen voor de kaasliefhebber!

Chocolade..
Tyramine is een eiwit dat van nature voorkomt in veel voeding. Je vindt het helaas niet alleen in oude kaas, maar ook in andere bederfelijke eiwitrijke producten zoals zuivel, vlees en vis. Ook andere kaassoorten zoals Parmezaanse kaas, cheddar en blauwe schimmelkaas bevatten veel van het stofje. Alsof dit nog niet genoeg is moeten mensen die gevoelig zijn voor het stofje eigenlijk ook alcoholische dranken, gefermenteerde producten, zuurkool en chocolade vermijden.

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash