Naomi

Kook je rijst nooit meer op deze manier!

Rijst koken, daar draaien wij onze hand niet meer voor om! Althans, dat dachten we. Nu blijkt dat wij rijst ons hele leven al verkeerd kookten en dat we onszelf daar zelfs mee in gevaar brachten. Wij gaan het voortaan anders aanpakken. 

Rijst dat op deze manier gekookt wordt, is schadelijk voor de gezondheid.

Arseen

De universiteit van Belfast deed onderzoek naar rijst en wat bleek: rijst bevat een hele gevaarlijke stof. Deze stof heet Arsenicum en het komt via het grondwater in de rijst. Als je te veel van deze stof binnenkrijgt, kunnen je zenuwen en bloedvaten beschadigd raken. Daarbij heb je ook een hoger risico op kanker en diabetes.

Eén kopje rijst, twee kopjes water

Wetenschappers van de Queens University besloten te kijken wanneer het arseengehalte van de rijst daalde. Ze deden dit door de rijst op verschillende manieren te koken. Helaas voor ons, blijkt de meest gebruikte manier van koken het schadelijkst te zijn, namelijk door de rijst meteen in de pan te doen. Wat je beter kan doen is de rijst laten weken. Als je weet dat je de volgende dag rijst gaat eten, laat het dan een nachtje weken. Hiermee verminder je het arseengehalte van de rijst met wel tachtig procent!

Dit is de meest veilige manier:

  • Laat de rijst een nachtje weken.
  • Spoel de rijst tot het troebele water helder wordt.
  • Zeef de rijst.
  • Doe de rijst in een kom met vijf keer zoveel water als rijst.
  • Kook op een laag vuurtje.
  • Laat de rijst vervolgens een kwartier sudderen.

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash