Christel

Lifehack!

Als het op schoonmaken aankomt, gebruiken we vaak dezelfde middelen. We pakken wat schoonmaakazijn, gebruiken nog weleens baking soda en houden de allesreiniger paraat. Volgens blogger Sabrina Wang kun je de allesreiniger voor bepaalde schoonmaakklusjes prima achterwege laten en het vervangen door rijstwater.

Sabrina leerde dit schoonmaaktrucje van haar oma, die het weer van haar moeder leerde.

Schoonmaaktrucje

“Dit is iets wat heel veel mensen in China nog steeds doen”, vertelt Sabina aan The Kitchn. “Rijst wordt daar zo vaak gebruikt. In plaats van het water – dat we gebruiken om de rijst mee af te spoelen – weg te gooien, bewaren we het om mee schoon te maken.” Voor het koken van de rijst moet je de korrels eigenlijk eerst afspoelen. Door de rijst eerst af te spoelen, spoel je het zetmeel weg, waardoor je voorkomt dat de rijst klef wordt. Het zetmeel komt in het water en dat maakt het een perfect middel om mee schoon te maken.

Zetmeel

De zetmeel in het water kan als een soort zacht schuurmiddel dienen. Hierdoor wordt het een ideaal schoonmaakmiddel om vastzittend vuil los te schrobben. Voedselexpert Grace Young beaamt dit. In haar boek The Wisdom of the Chinese Kitchen legde ze uit dat rijstwater oorspronkelijk gebruikt werd om wokpannen en andere kookspullen mee schoon te maken.

Vet

Hoewel rijstwater goed gebruikt kan worden om vastzittend vuil in pannen schoon te maken, verwijdert het geen vet. “Je kunt rijstwater niet gebruiken om vetresten uit pannen te verwijderen”, licht Sabrina toe. Rijstwater kun je wil prima gebruiken om de douche, het aanrecht, de wc of de pannen mee schoon te maken.

Rijstwater

Hoe maak je het rijstwater? Doe 480 milliliter water in een kom en voeg 180 gram rijst toe. Roer de rijst door het water tot het water op beetje op melk lijkt. Giet de rijst af. De rijst is nu klaar om te koken en het rijstwater kun je gebruiken om schoon te maken. Als je water overhoudt, kun je het nog een week in de koelkast bewaren.

Lees ook: Recept: gevulde champignons met tonijn en manchego

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Commons Wikimedia, Gran