Ruth Stuut

Het kan behoorlijk lastig zijn om je suikerinname onder controle te krijgen

In bijna al ons voedsel zit suiker. Natuurlijke suikers, toegevoegde suikers, we ontkomen er niet aan. Waarom bevat veel van onze voeding eigenlijk zoveel van dit spul? En als het echt zo ongezond is, hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we minder binnenkrijgen? Wij hebben eens wat onderzoek gedaan.

Bewerkt en onbewerkt voedsel

Aan producten als koekjes, sappen en zelfs brood wordt suiker toegevoegd. Allereerst wordt dit gedaan voor de zoete smaak waar wij zo van houden, maar ook om producten een langere houdbaarheid te geven. Suiker is namelijk ook een vorm van conserveringsmiddel, en gaat dus bederf tegen.

Wanneer wie iets zoets eten, maakt in ons brein het stofje dopamine aan. Misschien ken je het wel, dit geliefde stofje waar we gelukkig van worden. Suiker is één van de vele dingen die dit proces stimuleren. Dopamine geeft je een goed gevoel, door het beloningssysteem in je brein aan te spreken. Niet zo gek dus, die cravings naar koekjes en chocola.

Maar, suiker zit niet alleen in producten waar de fabrikant het zelf aan toevoegt. Het zit ook in natuurlijke producten zoals fruit en groente. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen deze natuurlijke suikers en de toegevoegde suikers in bijvoorbeeld eerdergenoemde koekjes, maar hoe ons lichaam erop reageert maakt geen verschil. Dus, de ene suiker is niet gezonder dan de andere. Ons lichaam zet de suiker om in glucose, en dit is verantwoordelijk voor onze energievoorraad: ons motortje. Of dit nu uit een koekje of uit een appel komt maakt dus eigenlijk niet uit. Suiker is dus niet alleen maar slecht, maar heeft ook zeker een functie in ons lichaam! Toch willen we niet teveel ervan binnenkrijgen. Teveel suiker betekent eigenlijk dat je teveel energie binnenkrijgt, meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Dat teveel aan energie zal je lichaam dan opslaan als vet. Daardoor vergroot het eten van teveel suiker de kans op overgewicht en ziektes zoals diabetes type twee en hart- en vaatziekten.

Voedingswaarden

Ondanks dat ons lichaam geen onderscheid maakt tussen natuurlijke en toegevoegde suikers is het toch beter om voor bijvoorbeeld een appel te kiezen in plaats van een koekje. Fruit bevat namelijk ook andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren, zoals vezels en vitamines. Een koekje is wat dat betreft behalve suiker dus nogal ‘leeg’, als we naar de voedingswaarden kijken. Met de suikers die we uit ons fruit halen krijgen we genoeg binnen, en hebben we dus helemaal geen extra toegevoegde suikers nodig.

Minderen

Dus, hoe zorgen we er dan voor dat we niet teveel suiker binnenkrijgen? Door minder bewerkt voedsel te eten bijvoorbeeld. Met elke dag fruit eten krijg je de suikers (en dus de energie!) binnen die je lichaam nodig heeft en heb je ook meteen de nodige vitamines te pakken. De belangrijkste tip is misschien wel om etiketten te leren lezen. Toegevoegde suikers kunnen onder veel verschillende schuilnamen op de ingrediëntenlijst staan, waardoor je misschien denkt dat de hoeveelheid suiker wel meevalt. Ingrediënten zoals glucosestroop, dextrose en fructose zijn ook gewoon toegevoegde suikers. Voel je je geïntimideerd door die lange ingrediëntenlijst met onuitspreekbare woorden? Dat begrijpen we heel goed. Over het algemeen geldt vaak dat hoe korter de lijst met ingrediënten is, hoe beter. Het product is dan nog het meest dichtbij zijn natuurlijke staat, waardoor je er de nodige voedingsstoffen uit kunt halen en er minder onzin aan toe is gevoegd. En natuurlijk is een kort ingrediëntenlijstje makkelijker te ontcijferen, en de ongezonde toevoegingen makkelijker te spotten. Dat maakt het wat makkelijker om in de supermarkt de écht ongezonde producten te laten liggen en je suikerinname onder controle te krijgen.

Lees ook: Wow: zoveel calorieeën zitten er in verse broodjes uit de supermarkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Food and Friends, Voedingscentrum, Diabetesfonds, NRC | Beeld: Pexels / Mali Maeder