Rowan Hattu

Het blijkt zelfs nóg gezonder te zijn

Je kent het wel: je wil aardbeien eten, maar snijdt altijd het kroontje van het stukje fruit af. Vaak denken we namelijk dat we deze niet kunnen opeten. Maar wat nou als dat juist wél kan? Sterker, het blijkt zelfs nóg gezonder te zijn om het kroontje op te eten. Wij leggen je uit waarom. 

Aardbeienkroontjes

Hoewel we allemaal wellicht denken dat we het kroontjes van onze aardbeien moeten verwijderen en weggooien, blijkt niets minder waar. Deze kroontjes zitten namelijk vol met vitamines. Het zou bijvoorbeeld helpen tegen pijnlijke gewrichten, en een positief effect hebben op de maag- en darmwerking.

Oké, we snappen dat het alsnog niet zo’n fijn idee is om de kroontjes ook op te eten, maar gelukkig zijn er bepaalde maniertjes om de kroontjes wat smakelijker te maken. Stop ze bijvoorbeeld in een blender, samen met de aardbei en wat yoghurt of iets dergelijks. Zo maak je een lekkere smoothie mét kroontjes, zonder dat je het echt doorhebt. Een goede oplossing, toch?

Geen smaak

Maar dat is nog niet het enige weetje over aardbeien. Zo hebben we er nog een paar, bijvoorbeeld ook over de smaak van aardbeien in de supermarkt. Deze kunnen soms namelijk weinig smaak hebben, maar hoe komt dat eigenlijk?

Aardbeien worden geplukt voordat ze rijp zijn. Een aardbei die helemaal rijp is, is twee tot drie dagen houdbaar. Hierdoor zal de aardbei bij aankomst in de supermarkt niet lang meer houdbaar zijn. Een aardbei die geplukt wordt terwijl hij nog niet helemaal rijp is, heeft een langere houdbaarheid en is dus voor de supermarkt interessanter.

De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een rijpe aardbei, maar hij heeft de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is. Niet omdat we dat als consument wensen, maar omdat het voor de supermarkt interessanter is. Aha…

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Adobe Stock