Desy

Is een koolhydraatarm dieet wel zo’n goed idee?

Veel mensen hebben de wens om net die paar kilo’s kwijt te raken. Dit doen we vaak door lekkernijen als chips en koek te vervangen voor een koolhydraatarme zak worteltjes. Want dat koolhydraatarme eten, dat gaat ons een goed lijf bezorgen. Maar is dat wel zo? En in hoeverre is een koolhydraatarm dieet goed voor je gezondheid?

Schrappen
Vaak worden koolhydraten uit het voedingspatroon geschrapt, omdat deze gezien worden als ‘ongezond’. In eerste instantie lijken de resultaten van een koolhydraatarm dieet vaak veelbelovend; na een weekje een dergelijk dieet te hebben gevolgd ben je al kilo’s lichter. Koolhydraten vind je in brood, pasta, rijst en aardappelen. Deze koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot glucose, waarna ze door het bloed opgenomen worden. Hierbij wordt insuline aangemaakt, waardoor je lichaam de energie goed kan opnemen.

Energiebalans
De reden dat veel mensen koolhydraten schrappen, is omdat er glucose in het lichaam overblijft als je spieren en organen genoeg hebben opgenomen. Deze overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Mensen denken dus dat, wanneer ze koolhydraten schrappen, ze minder of geen vet opslaan. Dit is echter niet het geval: het draait allemaal om de energiebalans. Wil je afvallen, dan moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Omdat koolhydraten over het algemeen veel calorieën leveren, worden deze dan ook vaak geschrapt. Maar, het afvallen komt in dit geval niet door het laten staan van koolhydraten, maar door het innemen van minder calorieën.

Gevaar
Het gevaar van een koolhydraatarm dieet zonder graanproducten is dat het lichaam lange tijd te weinig vezels, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kan dan ook leiden tot vervelende gezondheidskrachten. Het is zeker een middel om een gezond gewicht te bereiken, maar beter is het om dit resultaat te bereiken met een gezond, gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon dat langer vol te houden is.

Het koolhydraatarme eten toch een kans geven? Zo maak je een koolhydraatarme kaasfondue! 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Droge Spieren | Beeld: Pxhere