Rowan Hattu

Goed om te weten!

We neigen er vaak naar om kliekjes in een Tupperwarebakje te doen of we pakken het in aluminiumfolie in. Dat laatste is misschien toch iets om twee keer over na te denken. Het schijnt volgens experts namelijk helemaal niet zo goed te zijn om je overgebleven kliekjes in aluminiumfolie te verpakken.

Zuurstof

Zuurstof is hetgeen wat funest kan zijn voor kliekjes. Het geeft bacteriën namelijk de kans om zich in je etensrestjes te nestelen. Helaas is dit ook het geval als je aluminiumfolie om je kliekjes heen wikkelt. Er is dan namelijk nog voldoende zuurstof voor bacteriën om hun slag te slaan, waardoor je eten alsnog supersnel bederft.

Hoog tijd om daar dus verandering in te brengen! Ruil je aluminiumfolie gewoon om met wat vershoudfolie. Vershoudfolie zorgt er namelijk voor dat er geen zuurstof bij de kliekjes kan komen, waardoor bacteriën geen schijn van kans hebben.

Voorkomen

Zorg er daarnaast voor dat je een vershoudbakje gebruikt wat niet al te groot is. Zo voorkom je namelijk dat bacteriën zich in die ruimtes kunnen nestelen. Ook moet je ervoor zorgen dat je je kliekjes te allen tijde koel bewaart. Let dus goed op dat je je warme eten niet twee uur of langer op kamertemperatuur bewaart. Dit is namelijk genoeg tijd voor de ziektemakers om te broeien in je eten. En dat wil je niet!

Milieu

Nog een extra reden om geen aluminiumfolie te gebruiken, is dat het superslecht is voor het milieu. Er is heel veel energie nodig om aluminiumfolie te maken, meer dan voor bijvoorbeeld vershoudfolie. Toch bestaat er nog een milieuvriendelijkere manier om je kliekjes te bewaren: met bijenwas. Helaas is dat echter nog erg onbekend.

Zie jij door de bomen het bos niet meer omdat je zoveel hebt gekookt en dus met een heleboel kliekjes zit, dan is de beste optie om dit gewoon in te vriezen. Stop je kliekjes bijvoorbeeld in diepvrieszakjes of -bakjes. Zo weet je zeker dat je etensresten een paar maanden goed blijven. Toch is het verstandig om te onthouden dat ook je kliekjes in je vriezer geen eeuwig leven hebben.

Lees ook: Dit zijn volgens Foodwatch de 3 Gouden Windei 2022 genomineerden

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Favor Flav | Beeld: Unsplash, Matt Moloney