Is sushi gezond?

Fabiën

Een expert legt uit.

Kappa maki, California roll en nigiri sake: we zijn dol op sushi en eten het dan ook graag. Maar is sushi eigenlijk wel goed voor de lijn of kun je het beter niet te vaak eten? Een expert vertelt hoe gezond sushi eigenlijk is.

Onbewerkt

Of je nou naar een All you can eat-restaurant gaat of lekker thuis bestelt: sushi is altijd een goed idee. Maarre, is sushi eigenlijk wel gezond? “Absoluut”, vertelt geregistreerd diëtist Nicole Sohayegh, bij New York City Nutrition, aan Delish. “Sushi is zo onbewerkt als maar kan als je het vergelijkt met andere restaurantopties.”

Sushi is in principe een mix van vis, rijst, zeewier en andere smaakmakers. Dit zorgt voor een evenwichtige mix van eiwitten, koolhydraten en vet. Sohayegh voegt eraan toe dat sushi daarnaast een goede bron van ijzer, B12, jodium en zink is, samen met Omega-3 als je voor vette vis kiest. Echter, een gezond dieet is een gevarieerd dieet. Elke dag sushi eten is dus niet per se echt een goed idee, maar 1 à 2 keer per week kan zeker!

Amerikaanse stijl

Welke soorten sushi zijn dan het gezondst? Sohayegh zegt dat de gezondste sushi-opties nigiri, chirashi, sashimi en handrollen zijn, omdat ze zo min mogelijk toevoegingen bevatten. Maar dit verschilt ook weer per restaurant. “Sushimakers in Amerika hebben echter de neiging om sauzen te gebruiken die de kwaliteit van de vis verminderen en onnodige voedingsstoffen toevoegen,” aldus Sohayegh. “Zoals elke keuken is sushi aangepast aan de Amerikaanse smaak, wat soms ten koste is gegaan van de kwaliteit van het eten.” Voor de gezondste optie raadt ze aan om traditionele sushi in Japanse stijl te kiezen.

Daarnaast raadt Sohayegh aan om sushi altijd bij een gerenommeerde bron te halen. Hiermee voorkom je dat je er ziek van wordt. “Traditionele Japanse sushi-instituten, vooral instituten die vis in traditionele stijl serveren, zijn waarschijnlijk een betere keuze dan sushi van de plaatselijke bodega.” Aha!

Lees ook: Goed nieuws: van sushi word je slimmer

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Adobe Stock