Die Airfryer, is die nou echt zo gezond?

We proberen tegenwoordig allemaal zo gezond mogelijk te eten. Lekkers laten staan, dat doen we echter liever niet. De oplossing? Van ongezonde dingen een gezonde versie maken. Patatjes en andere gefrituurde dingen doen we dan tegenwoordig ook massaal in de Airfryer. Maar is dat nu echt gezonder dan frituren?

De laatste tijd wisselt iedereen zijn frituurpan massaal in voor de Airfryer. Goed idee of niet?

Gezonder
Waar de friteuses vroeger als warme broodjes over de toonbank heengingen, worden ze tegenwoordig veel minder verkocht. Niet heel raar, want naast het feit dat frituren hartstikke ongezond is stinkt het ook nog eens heel erg. Daarom grijpen we de laatste tijd massaal naar de Airfryer, want door te ‘frituren’ met hete lucht zouden je patatjes en frikandellen veel minder vet bevatten dan wanneer er gefrituurd is in olie of vet. Maar wat is hier eigenlijk van waar?

Airfryer vs. frituurpan
Een Airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie of vet en kan daardoor producten bereiden met zeventig tot tachtig procent minder vet. Wanneer je frietjes bakt komt dit neer op een vermindering van 45 calorieën per 100 gram. Daarnaast laat de Airfryer geen vieze luchtjes achter en is deze veel beter schoon te maken. Maar, smaak telt natuurlijk ook mee; in hoeverre smaken frietjes uit de Airfryer even lekker als uit de frituurpan? Radar heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat patat uit de Airfryer even lekker smaakt als uit de frituurpan. Patat uit de oven werd echter niet als lekker ervaren; deze was te slap.

Smaakbeleving
Wat wel van belang is bij de smaakbeleving, is welke soort frieten je gebruikt. Zo schijnen patatjes die speciaal bedoeld zijn voor de Airfryer ook daadwerkelijk knapperiger en lekkerder uit het apparaat te komen dan normale frieten. Ook lekker; zelf aardappelen in reepjes snijden en deze frituren. Ook goed om te weten: de Philips Airfryer kwam volgens de Consumentenbond als beste uit de test.\

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: Womenshealth | Beeld: Videostill