08 maart 2019

Hoe gezond ook, je kunt ze helaas niet onbeperkt naar binnen werken

De avocado heeft in de afgelopen jaren terrein gewonnen. Tegenwoordig gebruiken we deze super food regelmatig in de keuken. We verwerken ze in salades, pastagerechten en omeletten. Avocado’s zijn super romig en zacht van smaak. En dat niet alleen, ze zijn ook nog eens heel gezond! Alle reden om elke dag zo’n groene vriend te eten, toch? Dat zou je denken inderdaad, maar dat blijkt niet verstandig.

Hoe gezond avocado’s ook zijn, je eet ze het beste met mate.

Avocado’s

Diëtisten raden aan om niet te vaak avocado te eten, aangezien ze vrij veel calorieën en vetten bevatten. Voedingsdeskundige Sonya Angelone adviseert om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. ”Ze zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten”, vertelt ze. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet. Deze vetten zorgen ervoor dat vitamines en andere belangrijke stoffen beter opgenomen kunnen worden in het lichaam. Hierdoor heb je minder kans op ontstekingen, een stabielere insulinewaarde en een verzadigd gevoel, waardoor je tussendoor minder de neiging hebt om te gaan snacken.

Vet

Klinkt goed toch? Echter, er is wel een keerzijde. De calorieën en vetten in een avocado tellen natuurlijk wel mee in je dagelijkse vet quota. Als je 2000 calorieën per dag eet, zou je volgens diëtisten niet meer dan 30 gram vet moeten binnenkrijgen. Met een hele avocado zit je echter al bijna aan je vetbehoefte voor de hele dag. En dan hebben we het nog niet gehad over de maaltijden die je tijdens de rest van de dag eet.

Met mate

Zoals met heel veel voedingsmiddelen is het echt geen ramp als je af en toe wat meer dan een halve avocado eet. Maar doe dit niet te vaak, want dan ga je dat waarschijnlijk merken aan je taille. Geniet dus met mate, maar blijf ze vooral wél eten! Het zou toch zonde zijn om die gezonde vruchten helemaal te laten liggen.

Lees ook: Recept: super snelle gevulde omelet met roomkaas en avocado

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash