Christel

Weer een vraagstuk opgelost.

Over het algemeen weten we fruit van groenten te onderscheiden. Een aardbei is overduidelijk fruit en een bloemkool is onmiskenbaar een groente. Maar wanneer iemand je vraagt waar een tomaat onder valt, begin je te twijfelen…

Over de eeuwenoude vraag of een tomaat een fruit of een groente is, valt altijd weer te discussiëren.

Tomaat

Niet alleen de tomaat maar ook andere ‘groentes’ zijn meermaals een punt van discussie. Om je uit de verwarring te helpen, hebben we voor je op een rijtje gezet welke ‘groentes’ eigenlijk fruit zijn. Allereerst even het verschil tussen fruit en groente in een notendop. Bij fruit denken we vaak aan zoete vruchten zoals bananen en kiwi’s. Fruit is de verzamelnaam geworden voor suikerhoudende vruchten, maar als het eetbare deel van een plant zaden bevat, is het eigenlijk een vrucht. Groente is de verzamelnaam voor alle andere delen van een plant die je kunt eten.

  • Plantkundig gezien is de tomaat een fruitsoort. Desalniettemin valt te betwisten of de tomaat daadwerkelijk fruit is, gezien de vrucht culinair gezien als groente wordt beschouwd. 
  • Komkommer, courgettes, avocado’s en aubergines zijn allemaal vruchten. Sterker nog, deze vruchten worden wetenschappelijk gezien als bessen. Volgens de wetenschappelijke theorie is iets een bes wanneer de vrucht groeit uit de knop van een bloem.


Pagina 1/2