Ha! Kauwgom kauwen is hartstikke goed voor je hersenen

Hanna Mellema

Wist jij dit?

Het klinkt misschien als onzin, maar toch is het echt zo: kauwgom kauwen blijkt hartstikke goed te zijn voor je brein. Je wordt er slimmer, rustiger, én geconcentreerder van. Ideaal toch? Wij leggen je uit hoe dat kan.

Kauwgom kauwen

Uit onderzoek blijkt dat het kauwen van kauwgom zorgt voor een verbetering van de hersenactiviteit. Dat heeft alles te maken met doorbloeding: doordat je kaak constant in beweging is, wordt er meer bloed naar je hersenen toegevoerd. Eigenlijk kun je het zien als wandelen, want zowel je hartslag als als je bloeddruk gaat iets omhoog. Resultaat? Je brein werkt beter én je kunt meer onthouden!

Concentratie

Maar het verhogen van de doorbloeding is niet het enige waar kauwgom kauwen goed voor is. Het kan namelijk ook kalmerend en concentratie-verhogend werken, doordat de herhaaldelijke beweging helpt om rustig te blijven en te focussen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen op zenuwslopende momenten even een stuk kauwgom tevoorschijn toveren. Sterker nog, het is alleen maar hartstikke verstandig!

Afvallen door kauwgom

Al die informatie roept natuurlijk wel de vraag op: val je dan ook af van kauwgom kauwen? Je spieren zijn immers aan het werk, en net als tijdens een wandeling gaat je hartslag wat omhoog. Maar helaas… hierin moeten we je teleurstellen. De calorieën die je verbrandt met het bewegen van je kaken zijn nagenoeg verwaarloosbaar. Uit een klein onderzoek blijkt dat mensen die voor en na het ontbijt kauwgom kauwden, zo’n 3 tot 5 procent meer calorieën verbrandden dan de niet-kauwgomkauwers. Een ander onderzoek wees uit dat je eigenlijk net zo goed je eten wat langzamer kunt opeten. Helaas!

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: WRM, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock