Desy

‘Appelstroop past binnen een gezond voedingspatroon’, waar of niet?

Appelstroop; misschien heb je het vroeger wel bij je ouders of bij je oma in de kast zien staan. Niet alleen werd het vroeger veel gegeten, ook werd het vanwege de grote hoeveelheid ijzer in de stroop vaak aanbevolen aan mensen die zich zwak en duizelig voelen. Maar hoe gezond is het nu eigenlijk echt?

Hoe gezond is het ouderwetse broodbeleg?

Suiker
Appelstroop werd vroeger altijd gezien als een heel gezond voedingsmiddel. Maar het is hartstikke zoet, dus is het wel zo gezond? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet zo gezond als je misschien zou denken. Ongezond is het ook niet, maar het bestaat wel voor de helft uit suiker. Dit is iets minder suiker dan in jam zit (daar zit gemiddeld 60 procent suiker in). Wat een groot verschil is tussen appelstroop en ander zoet, suikerhoudend beleg als chocoladepasta of hagelslag, is het feit dat de stroop geen vet bevat. Hierdoor levert portie maar zo’n 25 calorieën.

IJzer
Wel zit appelstroop, zoals vroeger al gezegd werd, vol met ijzer. Dit ijzergehalte wisselt wel iets per merk, maar over het algemeen geeft het zo’n 15 mg ijzer per 100 gram. Dit is zo’n 3 mg ijzer voor een broodje met appelstroop. Wanneer je kijkt naar de totale hoeveelheid ijzer die een persoon nodig heeft (mannen 9 mg en vrouwen die nog menstrueren 15 mg), zit je met een broodje appelstroop toch al op eenderde. Er is wel een kanttekening: ijzer uit plantaardige bronnen wordt minder goed door het lichaam opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen. Om ervoor te zorgen dat de ijzer uit appelstroop goed wordt opgenomen door je lichaam, is het belangrijk om er vitamine C bij te nemen. Drink bij je broodje met stroop dus gerust een glas versgeperste sinaasappelsap.

Lees ook: Broodje aap of niet? ‘Honing is gezonder dan suiker’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Radar | Beeld: Instagram