Galiameloen: hoe weet je of ‘ie rijp is?

Redactie Kookfans

Aha!

Een galiameloen is een van onze favoriete soorten fruit in de zomer. Zoet, sappig en zacht: heerlijk! Maar, dan moet hij wel goed rijp zijn natuurlijk. De vraag is alleen: hoe kun je dat weten voordat je de galiameloen aansnijdt? Wij zochten het uit. 

Galiameloen kopen

Misschien ken je het wel: je hebt een galiameloen gekocht, maar twijfelt of hij rijp is. De ene keer als je ‘m aansnijdt is ‘ie nog hard en heeft hij nauwelijks smaak, terwijl de andere keer hij juist ontzettend sappig en eigenlijk al té rijp is. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om te ontdekken of je galiameloen al rijp is, zodat je de volgende keer weet wanneer je hem moet aansnijden.

Ruiken

Wellicht is het je al eens opgevallen, maar een rijpe galiameloen ruikt zoet en heeft een typische ‘meloengeur’. Als je de galiameloen ruikt, is ‘ie lekker rijp en kun je hem opeten. Mocht hij nog geurloos zijn, dan kun je de meloen beter nog even laten rijpen. Bij een cantaloupe en de suikermeloen werkt dit trucje ook, maar bij een watermeloen helaas niet.

Het uiterlijk

Aan de buitenkant van de meloen kun je ook zien of hij rijp is. Een rijpe galiameloen heeft een mooie, gele kleur. Zodra er zachte, donkere plekken aan de buitenkant verschijnen, is de meloen overrijp. Grote kans dat hij dan té zacht is en niet meer lekker is.

Even voelen

Ook kun je aan de meloen voelen. Je hoeft niet hard te knijpen of te drukken, maar bij een rijpe galiameloen zal de schil iets meegeven wanneer je op de onderkant van de meloen drukt. Hij moet niet zacht zijn, maar ook weer niet te hard.

Meloen bewaren

Een rijpe galiameloen kun je het beste na aankoop direct opeten. Door de meloen in de koelkast te bewaren, blijft hij nog een à twee dagen goed. Als de meloen nog niet rijp is, kun je hem het beste buiten de koelkast bewaren. Zo rijpt hij nog even na. Een onrijpe meloen is vaak nog een week houdbaar.

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en WeetjesLibelle | Beeld: Adobe Stock