Feit of fabel: kunnen vrouwen echt minder goed tegen alcohol?

Hanna Mellema

Aha!

Heb jij als vrouw het idee dat je sneller dronken wordt dan je mannelijke vrienden of je partner? Dan ben je niet de enige. Heel regelmatig beweren mensen dat vrouwen sneller onder invloed raken dan mannen, maar is dat wel echt waar? En zo ja, waar ligt dat dan aan? 

Alcohol

We vallen maar meteen met de deur in huis: ja, vrouwen kunnen inderdaad minder goed tegen alcohol! Dit bevestigt Eva Ehrlich, wetenschappelijk medewerker Alcohol Infolijn, aan Radar. Volgens Ehrlich heeft dit niet één oorzaak, maar zijn er verschillende aanleidingen voor. Wij zetten ze hieronder op een rijtje.

ADH-enzymen

Allereerst is het zo dat alcohol bij vrouwen minder goed wordt afgebroken in de maag. “Dat heeft met de stofwisseling te maken”, vertelt Ehrlich. “Er zijn minder ADH-enzymen aanwezig in de maag bij vrouwen dan bij mannen. Deze enzymen zorgen in de maag al voor de afbraak van alcohol.”

Vochtpercentage en lever

Ook de hoeveelheid lichaamsvocht in het lichaam heeft invloed op de alcoholafbraak. Erlich: “Vrouwen hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Bij vrouwen wordt alcohol daardoor minder verdund. Daarom hebben vrouwen eerder een hoger alcoholpromillage dan mannen.” Aha! Daarnaast is het ook nog eens zo dat vrouwen een kleinere lever hebben, en bij een kleinere lever duurt de afbraak van alcohol langer.

Verschil

Bij vrouwen is het alcoholpromillage in hun lichaam dus sneller hoog dan bij mannen. Maarre, hoeveel scheelt dat nou echt? Nou, volgens Erlich toch behoorlijk wat: “Als een man en een vrouw evenveel drinken, raken vrouwen gemiddeld 20 tot 30 procent sneller onder invloed dan mannen.” Wow!

Ook het moment waarop je alcohol drinkt is van invloed op de gevolgen ervan. Voor vrouwen is dit zelfs afhankelijk van hun menstruatiecyclus! Hormoonspiegels hebben namelijk invloed op de alcoholconcentratie in het bloed. “Hoe goed een vrouw tegen alcohol kan, kan verschillen per tijdstip in haar menstruatiecyclus. Zo ligt de snelste afbraak op dag 20 tot 25”, aldus Ehrlich. “Een vrouw kan dus net voor haar menstruatie misschien minder last hebben van alcohol.”

Dus: de volgende keer dat je na twee wijntjes al dansend op de tafel staat, weet je in ieder geval waar het door komt!

Lees ook: Hierdoor kun je minder goed tegen alcohol naarmate je ouder wordt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Pexels