Christel

Voortaan maar wat langzamer eten…

Wanneer we ontzettend veel trek hebben en het eten klaar is, schuiven we dit binnen no-time naar binnen. We hebben amper gekauwd, of we werken de volgende hap al naar binnen. De snelheid waarin we onze pasta weg kunnen werken is niet iets om trots op te zijn. Wist je dat het ook nog eens hartstikke slecht voor je is om je eten heel snel achter de kiezen te hebben?

Onderzoek 
Wanneer je snel eet, geniet je vaak minder van de smaak van je maaltijd. Helaas is dat niet het enige nadeel van snel eten. Uit een onderzoek van de Universiteit van Hiroshima in Japan blijkt dat mensen die hun eten snel wegwerken, meer kans hebben op overgewicht, diabetes én een hoge bloeddruk. Voor het onderzoek volgden de wetenschappers vijf jaar lang 441 vrouwen en 642 mannen. De participanten werden verdeeld in groepen: de langzame eter, de ‘gewone’ eter en de snelle eter. De snelle eters kregen slecht nieuws, want het onderzoek concludeerde dat zij het ongezondst waren.

Snelle eters
De snelle eters hadden maar liefst 11,6 procent meer kans op obesitas, een hoge bloeddruk en diabetes. Onderzoeker en cardioloog Takayuki Yamaji had hier een logische verklaring voor. “Wanneer mensen snel eten, hebben ze de neiging zich niet verzadigd te voelen en te snel te veel te eten.” Je hersenen krijgen immers pas na 15 á 20 minuten het signaal dat je vol zit. Als je heel snel eet, krijgen je hersenen dat signaal later, waardoor je te veel kunt eten. 

Voortaan eten wij wat langzamer, ook als we heel erg veel trek hebben.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Cosmopolitan, RTL Nieuws, Libelle | Beeld: Unsplash