Redactie Kookfans

Aha!

In een gezond voedingspatroon zijn vezels hartstikke belangrijk. Of je ze nou uit brood, groente, fruit of noten haalt, de Schijf van Vijf adviseert in ieder geval om 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Maar… waarom is dat eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terechtkomen, waardoor je dikke darm goed werkt. Vezels helpen je bij een gezonde spijsvertering en ondersteunen de gezonde bacteriën in je darmen. En dat is wat je wil: gezonde bacteriën.

Oplosbare en onoplosbare vezels

Vezels kun je in twee groepen verdelen, namelijk oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels lossen op in water en vormen een gelachtige substantie in je darmen. Dit is goed voor je bloedsuikerspiegel, je cholesterolgehalte en het helpt om een gezond gewicht te behouden en te krijgen. Deze oplosbare vezels vind je in havermout, gerst, peulvruchten, appels, sinaasappels, wortelen en psyllium.

De onoplosbare vezels lossen niet op en blijven grotendeels heel terwijl ze door je spijsverteringsstelsel gaan. Goed voor constipatie en het helpt om je stoelgang te verbeteren. Je vindt deze vezels voornamelijk in volkoren granen, noten, zaden, aardappelen, bloemkool, groene bonen en donkere bladgroenten.

Voordelen van vezels

Het is belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Als volwassen vrouw heb je minimaal 25 gram vezels per dag nodig, bij een man is dat 30 gram vezels per dag. Wanneer je je houdt aan deze hoeveelheden, zal het voordelen met zich meebrengen.

Goed voor je spijsvertering

Vezels zorgen voor een goede spijsvertering. Ze voegen bulk toe aan de ontlasting, waardoor constipatie wordt voorkomen en je stoelgang wordt gestimuleerd.

Gezond gewicht

Van vezelrijke voeding zit je snel vol, waardoor het kan helpen met en het voorkomen van overeten. Ook kan het je hierdoor helpen om op gezond gewicht te blijven of komen. Tevens heb je met een vezelrijk dieet minder risico op diabetes type 2.

Stabiele bloedsuiker

Vooral oplosbare vezels vertragen de opname van suikers in je bloedbaan. Dit helpt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, wat van belang kan zijn voor mensen met diabetes of voor mensen die een risico lopen op diabetes.

Verlaging cholesterolgehalte

Naast het stabiel houden van de bloedsuiker, helpen oplosbare vezels bij het verlagen van je cholesterolgehalte. Een lager cholesterol vermindert weer het risico op hart- en vaatziekten.

Gezonde darmflora

Vezels zijn voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Een gezonde darmflora helpt bij een sterker immuunsysteem, vermindert ontstekingen en je kunt je er zelfs psychisch beter door voelen.

Lees ook: Aha: dít is waarom aardbeien in de supermarkt soms weinig smaak hebben

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: Adobe Stock