Christel

Iedere kaasliefhebber moet dit weten!

Kaas is een van de meest geliefde voedingsproducten ter wereld en er zijn bovendien tientallen soorten van. De een houdt het meest van jonge kaas en de ander wil juist het liefst een stukje oude kaas. Welk soort kaas je het liefst eet, iedereen is het er over eens dat je je stukje kaas zo lang mogelijk lekker wilt houden.

Het is gelukkig een fluitje van een cent

Schimmel
Kaas is vers het lekkerst. Wanneer je het al een tijdje in huis hebt, kan het zijn dat je kaas hard is. Gelukkig kun je het dan alsnog prima eten. Ook wanneer er schimmel opzit is er nog geen nood aan de man. In vele gevallen, kun je het van je kaas afsnijden en alsnog opeten. Gelukkig hoef je het in de toekomst niet zo ver te laten komen dankzij de volgende tips.

Gebruik geen plastic
Bij de kaasboer wordt je stuk kaas altijd in papier verpakt en dat is om een reden. Wanneer je kaas in plastic verpakt, verstik je de smaak. Ook gaat je kaas minder lekker smaken als je het in plastic verpakt. Omdat kaas vooral bestaat uit olie en vet, zal je kaas na een paar dagen naar plastic smaken.

Verpak je kaas niet te strak, maar ook niet te los:
Je kaas moet genoeg ruimte hebben om te ‘ademen’ om lekker te blijven. Maar wanneer je je kaas te lost verpakt, komt er té veel lucht bij je lekkernij, waardoor je kaas uitdroogt en hard wordt.

Bewaar je kaas in bakpapier
Wanneer je je blokje goud op de markt koopt, wordt er speciaal papier omheen gewikkeld. Gezien niet iedereen dit papier kan vinden of kopen, is bakpapier een goed alternatief.

Koop steeds een beetje
Koop kleine blokken kaas, in plaats van meteen in te slaan. Je moet dan wel wat vaker naar de supermarkt, maar je kaas blijf dan wel lekker vers. 

Bewaar het op een koele plek
Kaas kun je het beste rond de 7 graden bewaren. Je kunt je kaas daarom in de koelkast bewaren, maar het kan ook op de onderste plank van je kast. Bewaar je kaas in ieder geval op een plek waar de temperatuur constant is en waar het niet te koud is.

Gebruik olie om schimmel te voorkomen
Bewaar je je kaas toch graag in plastic? Smeer de buitenkant van je kaas licht in met een beetje olijf- of zonnebloemolie. Doe dit vervolgens in een luchtdicht bakje. Als er dan toch schimmel ontstaat, zit dit op de olie en niet op de kaas zelf. Hierdoor kun je de schimmel gewoon wegvegen en de kaas onder lauw water afspoelen. Boter werkt overigens ook goed.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: How To | Beeld: Pixabay