Maayke

bloemen tuin eten salade

Wist jij dat je deze bloemen kunt eten?

Wil je een mooie, zomerse salade op tafel zetten, maar mist het nog wat kleur en pit? Dan is het misschien een optie om gewoon je eigen achtertuin in te duiken en hier een mooie verzameling bloemen te plukken! En nee, deze bloemen stop je niet in een vaas, maar mix je gewoon lekker door je salade. 

Vanuit de achtertuin zó op het bord.

Kamperfoelie

De bekende slingerplant, kamperfoelie is licht van kleur en groeit vaak rondom andere planten, bloemen en bomen. Zo bestaat er ook kamperfoeliethee die een zere keel verhelpt en ook nog eens heerlijk zoet van smaak is. De bloemen van de kamperfoelie zijn eetbaar en zijn goed te combineren met beignets, boter of wijn. De bessen van de plant kun je beter laten liggen, want deze zijn giftig en dus niet eetbaar.

Gardenia

De witte bloem, gardenia jasminoides heeft veel weg van een roos. Deze prachtige bloem heeft een zachte en zoete smaak. Pluk je deze eetbare bloemen zelf uit de tuin? Doe dit dan na de ochtenddauw en voordat de zon erop schijnt. Op dit moment van plukken zijn ze het lekkerst.

Tropaeolum

De tropaeolum wordt door velen ook wel de Oost-Indische kers genoemd. Deze bloemen hebben een felle rode, oranje of gele kleur. Een perfect eetbare bloem maken van elke salade een kleurrijk feestje. En hoe deze bloemen smaken? Dit valt te omschrijven als een radijsachtige, pitte smaak. Zeker een verrijking voor een zomerse salade!

Pioenrozen

Het gedeelte van de plant van de mooie pioenroos is niet eetbaar, de bladeren en wortels kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Daarentegen kun je de bloem zelf wél eten, mits ze gekookt zijn. Grappig feitje; vroeger gebruikte men de pioenroos al als medicijn tegen epilepsie, reuma en huidaandoeningen. De pioenroos wordt nog steeds gebruikt in de homeopathie.

Rozen

Wie kent ze niet, de prachtige rozen. Ben je gezegend met een grote rozenstruik in de tuin? Dan hebben we goed nieuws, want ook deze bekende bloem is gewoon eetbaar! De rozenblaadjes geven een subtiele smaak van roos af. Zowel de rode als witte en gele rozen kun je eten. Gebruik de bladeren van deze bloem door de thee, een dessert of maak er jam van.

Lees ook: Fruit gekocht dat nog niet rijp is? Zo lost Gordon Ramsay dat op!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: PxHere