Sabine

Het kan overgangssymptomen wat verlichten

Vrouwen ontkomen er niet aan: de overgang. Juist tijdens deze periode is het extra belangrijk om op je voeding te letten, want gezond eten -en dan met name deze 12 etenswaren-  kunnen ongewenste symptomen verlichten.

1. Zalm

Zalm is een vette vis die vol zit met vitamine D en Omega 3-vetzuren. Dit zijn twee essentiële voedingsstoffen tijdens de overgang. Omega 3-vetzuren zouden nachtelijk transpireren kunnen verminderen en de kans op borstkanker verkleinen. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten.

2. Broccoli

Uit onderzoek blijkt dat broccoli een positief effect heeft op het oestrogeenniveau, waardoor de kans op borstkanker verkleind zou worden. Daarnaast zit broccoli vol calcium, voor sterke botten, en vezels om een opgeblazen gevoel en gewichtstoename te voorkomen.

3. Eieren

Veel vrouwen hebben een tekort aan ijzer, vooral in de overgang. Eieren zitten vol met ijzer en vitamine D, waar je veel baat bij kan hebben in de overgang. Ook verlagen eieren je cholesterol en daarmee de kans op hartziektes.

4. Bessen

Voeg eens wat (verse) bessen zoals blauwe bessen toe aan je ontbijt of smoothie. Bosvruchten werken ontstekingsremmend, gaan vetvorming tegen en verlagen de kans op hartziektes. Doe ze door de yoghurt of havermout of eet een handje noten en bessen als tussendoortje.

5. Volkoren granen

Het is voor iedereen beter om voor volkoren producten te kiezen, maar dit is extra belangrijk tijdens de overgang. Volkoren granen zitten vol vezels, eiwitten en vitamine B die je metabolisme draaiende houden en zo hartziektes, diabetes en kanker kunnen tegenhouden.

6. Yoghurt

Zuivelproducten zijn een goede toevoeging als je in de overgang zit. Het calcium, de vitamine D en proteïne zorgen ervoor dat je beter slaapt én ze onderdrukken de symptomen van de overgang. Kies voor yoghurt, omdat daar ook probiotica inzit die je darmflora ondersteunen.

7. Bladgroenten

Iedereen moet natuurlijk groenten eten, maar tijdens de overgang is het extra belangrijk om bladgroenten te eten. Ze zitten vol calcium, magnesium, kalium, ijzer en vezels die je nodig hebt om je energie op peil te houden. Ook kan bladgroente ongewenst gewichtstoename voorkomen.

8. Kip

Eiwitten zijn heel belangrijk voor ons lichaam, maar haal ze het liefst uit mager vlees als kip of uit eieren en yoghurt. Rood vlees brengt allemaal gezondheidsrisico’s met zich mee, dus kies liever voor een mager vleesje als kip of kalkoen.

9. Groene thee

Groene thee wordt vaak verkocht als detox-thee om gewicht te verliezen. Het is raadzaam om koffie en zwarte thee te vervangen door groene thee, omdat het je hart gezond houdt en ontstekingen tegengaat. Als je het aandurft is Matcha ook erg goed voor je, omdat dit gemaakt wordt van de theebladeren en dus nog meer antioxidanten bevat.

10. Soja

De mineralen in soja worden in ons lichaam omgezet als oestrogeen, wat symptomen van de overgang kan verminderen en je botten sterk houdt. Ook zou het borstkanker kunnen tegengaan. Kies dus ook eens voor tofu, tempeh, sojayoghurt of doe sojaboontjes door je salade.

11. Lijnzaad

Een klein beetje lijnzaad door je yoghurt of havermout kan al veel voordelen hebben. Het zit vol Omega 3-vetzuren, fyto-oestrogeen en vitamine B. Ook zou lijnzaad opvliegers tegengaan.

12. Havermout

Havermout is niet alleen goedkoop, het vezelrijke graan kan ook diabetes, een verhoogd cholesterol, gewichtstoename en verstopping voorkomen. Combineer het met bessen, lijnzaad en yoghurt en je hebt een heerlijk ontbijtje.

Lees ook: Voedingsmiddelen die een hoge bloeddruk wat kunnen verlagen

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: CookingLight | Beeld: Ella Olsson (Pexels)