In sommige gevallen is het fruit nog te redden

Frambozen, aardbeien, blauwe bessen en perziken: we zijn er dol op! Deze fruitsoorten zijn soms zo lekker zoet, dat ze niet onderdoen voor een taartje of een snoepje. Helaas zijn ze wel heel kwetsbaar en schimmelen ze snel. De meeste mensen gooien fruit linea recta in de prullenbak bij het kleinste spoortje van schimmel, maar dat hoeft lang niet altijd! In veel gevallen kun je de vrucht namelijk nog redden.

Schimmel oogt natuurlijk niet fris, maar het hoeft lang niet altijd te betekenen dat je het fruit moet weggooien.

Beschimmeld fruit

Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid in Amerika, kan het eten van een beetje schimmel niet zoveel kwaad. ”Er is geen reden tot paniek”, zo vertelt ze aan Huffington Post. ”De meeste mensen zullen er niet ziek van worden.” Dit geldt alleen niet voor mensen met gevoelige darmen, zij lopen de kans om er misselijk van te worden. Word je niet lekker en de misselijkheid houdt langer dan een dag aan, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dokter.

Eetbaar?

Wanneer een fruitstuk helemaal zacht is en bedekt is met schimmel, dan doe je er goed aan het weg te gooien. Wring jezelf dan niet in allerlei bochten om het alsnog eetbaar te maken, maar beschouw het fruit als verloren. Het is een ander verhaal bij een doos aardbeien bijvoorbeeld, waarvan er slechts één beschimmeld is. Gooi de kleine boosdoener dan weg en check de overige aardbeien. Een klein beetje viezigheid kan geen kwaad, dit kun je er gemakkelijk af wassen. Zitten de aardbeien helemaal aan elkaar geplakt of zijn ze helemaal zacht en slijmerig, gooi ze dan wel weg!

Wassen

De beste manier om vers fruit te eten, is door alles zorgvuldig af te spoelen met water. Heb je een vrucht met een ruwere schil, schrob het dan met een borsteltje. Let wel op dat je je fruit niet te lang wast, water zorgt er namelijk voor dat fruit sneller bederft.

Lees ook: 6 fouten die iedereen maakt bij het bewaren van verse groenten en fruit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE Eten, Huffington Post | Beeld: Unsplash