Desy

Rode sauzen zouden toch gezonder zijn?

Heb je binnenkort een barbecue gepland? Lees dan eerst even wat er volgens Foodwatch in barbecuesaus zit, je gelooft je ogen bijna niet!

Het is zomer (althans, volgens de kalender)! Dat betekent dat de barbecue uit de garage mag worden gehaald en het vlees mag worden gemarineerd. Wat natuurlijk niet mag ontbreken is een lekkere klodder barbecuesaus. Nu denk je misschien dat barbecuesaus nog niet eens zo slecht voor je is (immers, rode sauzen zijn minder slecht dan witte sauzen!) maar niets is minder waar. Uit onderzoek van Foodwatch blijkt namelijk dat er suiker in de saus zit en niet zo’n beetje ook!

Foodwatch onderzoek 42 sauzen uit vijf grote supermarkten en kwam erachter dan in de Smooth & Smokey Barbecue Sweet barbecuesaus van Heinz een bizarre hoeveelheid suiker zit: namelijk 48 gram per 100 ml. Dat zijn 12 (!) suikerklontjes.

Ook barbecuesauzen van andere merken zijn onderzocht; dit soort sauzen bevat gemiddeld ongeveer 7 suikerklontjes per 100 ml. Dit betekent dat een kwart tot eenderde deel van de saus bestaat uit suiker. Natuurlijk niet helemaal een verrassing, maar hier schrikken we toch wel een beetje van. Misschien de volgende keer maar toch weer mayonaise eten, hier zit namelijk veel minder suiker in!