Robby

Veel dingen ruiken hemels maar smaken gewoon prima

Er bestaat weinig dat lekkerder ruikt dan een vers gezet kopje koffie, of versgemalen koffie. Het smaakt natuurlijk ook heerlijk, maar de geur is onovertroffen. Hetzelfde geldt voor brood, stroopwafels en popcorn; deze dingen ruiken eigenlijk allemaal lekkerder dan dat ze smaken. Hoe kan het toch dat bepaald eten en drinken nóg lekkerder ruikt dan dat het smaakt?

Onze reuk heeft bijzonder veel invloed op ons smaakvermogen en maakt een groot onderdeel uit van onze smaakbeleving. Als je bijvoorbeeld niet kunt ruiken doordat je verkouden bent, proef je automatisch veel minder. Soms kunnen onze zintuigen ons echter ‘voor de gek’ houden, dan ruiken we wat lekkers maar dan is een ander aspect van het gerecht, zoals de textuur, minder prettig. Zoals een heerlijk ruikende maar klonterige soep, of koffie ruiken maar geen koffie lusten. Daarnaast kan je soms iets ruiken, maar eigenlijk niet zo’n trek hebben. Omdat we bijvoorbeeld op dat moment toch niet zo veel trek hebben of zelfs nog vol zitten van het vorige eetmoment. Andersom kan ook: iets wat niet zo heel erg lekker ruikt, kan doordat je enorme trek hebt toch lekker smaken!

Winkels spelen slim in op dit verband tussen geur en smaak, valt het jou wel eens op dat elke Albert Heijn onweerstaanbaar lekker naar brood ruikt? Het zorgt ervoor dat je trek krijgt en hierdoor meer in je mandje stopt dan dat je eigenlijk nodig hebt. Het hoeft niet eens persé het product te zijn dat je dan ruikt, het kan ook een zak chips zijn. Aha… Wij eten voortaan wel een boterham voordat we boodschappen gaan doen!

Fan van dit recept? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels