Ingrediënten
  • 300 g havermout (grote vlokken)
  • 50 g amandelnoten (grof gehakt)
  • 50 g walnoten of pecannoten (grof gehakt)
  • 2 eetlepels lijnzaad of chiazaad
  • 2 eetlepels kokosrasp (optioneel)
  • 4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 3 eetlepels kokosolie (of zonnebloemolie)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 75 g gedroogd fruit (rozijnen, cranberries, of stukjes gedroogde appel) – toevoegen na het bakken
Lisa Pover
30 min.
4-6 porties pers.
Ingrediënten
  • 300 g havermout (grote vlokken)
  • 50 g amandelnoten (grof gehakt)
  • 50 g walnoten of pecannoten (grof gehakt)
  • 2 eetlepels lijnzaad of chiazaad
  • 2 eetlepels kokosrasp (optioneel)
  • 4 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 3 eetlepels kokosolie (of zonnebloemolie)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/2 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 75 g gedroogd fruit (rozijnen, cranberries, of stukjes gedroogde appel) – toevoegen na het bakken

Zelf granola maken is super makkelijk, lekker en veel gezonder dan veel kant-en-klare varianten uit de winkel. Je bepaalt zelf welke noten, zaden en zoetmakers je gebruikt, zodat het precies naar jouw smaak wordt. Deze homemade granola is heerlijk krokant, licht zoet en perfect voor bij je ontbijt, yoghurt of smoothie bowl. Bovendien is het een ideaal basisrecept om steeds mee te variëren. Aan de slag!

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht 140°C).

  2. Meng in een grote kom de havermout, noten, zaden, kokosrasp, kaneel en zout.

  3. Verwarm in een klein pannetje de honing (of ahornsiroop) samen met de kokosolie en het vanille-extract totdat alles gesmolten en goed gemengd is.

  4. Giet het vloeibare mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door zodat alles lekker plakkerig wordt.

  5. Spreid het mengsel gelijkmatig uit op een met bakpapier beklede bakplaat.

  6. Bak ongeveer 20-25 minuten in de oven. Schep het mengsel halverwege om zodat het mooi gelijkmatig bruin wordt. Let goed op dat het niet verbrandt!

  7. Haal de granola uit de oven, laat afkoelen en meng het daarna door het gedroogde fruit.

  8. Bewaar in een luchtdichte pot, blijft minstens 2 weken lekker krokant!