Naomi

Deze zalm en croûte is echt een heerlijk gerecht

Zalm is een alom geliefde vissoort. Je kan er natuurlijk ook eindeloos mee variëren, zonder dat het gaat vervelen. Je kan zalm, roken, bakken, grillen of verwerken in een bladerdeeg taart. Dat laatste staat vandaag op het programma! Een heuse zalm en croûte. Het klinkt lekker luxe en zeker dat je daar dan ook hoge ogen mee gooit, maar ons geheimpje; het is helemaal niet zo lastig als het klinkt!

Wat heb je nodig? (voor 4-6 personen)

  • Bloem
  • 500 gram bladerdeeg
  • 800 gram zalm
  • Olijfolie
  • zeezout en zwarte peper
  • 5 eetlepels olijventapenade
  • een paar takjes verse basilicum
  • 2 tomaten
  • 150 gram mozzarella
  • 1 groot ei

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestuif een grote bakplaat met wat bloem en daarna ook een beetje op je aanrecht (wel eerst even goed schoonmaken). Rol daarna de rol bladerdeeg uit op je aanrecht ter grootte van de bakplaat. Leg het bladerdeeg vervolgens op de bakplaat.
  • Doe wat olijfolie over de zalm en kruidt de zalm met wat peper en zout voordat hij op de bladerdeeg gelegd wordt met de huid naar beneden.
  • Smeer wat olijventapenade over de zalm en leg er vervolgens wat basilicumblaadje bovenop de tapenade.
  • Scheur de bolletjes mozzarella aan stukken en verdeel dit ook over de zalm. Besprenkel het geheel nog met wat olijfolie en wat meer zout en peper.
  • Vouw de zijkanten van het bladerdeeg naar de zalm toe en druk de hoekjes samen, zodat het bij elkaar blijft.
  • Klop het ei los en smeer het bladerdeeg daarmee in.
  • Doe de bakplaat in de oven (als een tweede bakplaat hebt plaats die dan boven de andere bakplaat in de oven, zodat de zalm niet te snel bruin wordt).
  • Laat de zalm 35 minuten bakken en serveer het lekker met wat gestoomde groenten of een salade.

Gek op zalm? Probeer deze recepten ook eens:

Bron en beeld: hotcooking.co.uk