Desy
50 min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 350 gram bloem
  • 200 gram lichte bastersuiker
  • 30 gram roomboter
  • 1 ei
  • 50 milliter water
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 sinaasappel, rasp
  • Snufje zout naar smaak

Deze oranjekoek is hemels

Op menig verjaardag krijg je een een stukje oranjekoek voorgeschoteld, maar vaak komt deze bij de supermarkt of banketbakker vandaan. Ook hartstikke lekker natuurlijk, maar waarom maken we hem eigenlijk nooit eens zelf? Vandaag delen we het recept voor oranjekoek, geschreven door Saakje Visser, met je.

Dit heb je nodig voor het spijs, de glazuur en de versiering:

Spijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen, sap

Glazuur

  • 1 eetlepel bessensap
  • 100 gram poedersuiker

Versiering

  • 200 ml slagroom
  • 25 gram suiker
  • vruchtjes

Zo maak je het:

  • Bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
  • Maak het deeg door alle ingrediënten hiervoor in een kom te doen en deze door elkaar te mengen.
  • Begin met een handmixer en kneed verder met de hand.
  • Maak een bal en wikkel deze in huishoudfolie. Leg in de koelkast.
  • Maak het amandelspijs door het amandelmeel te mengen met suiker, ei en citroensap.
  • Verwarm nu de oven voor 165 graden.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en rol de helft van het deeg uit tot een lap met de grootte van de bakvorm.
  • Bekleed de bodem van de vorm met deze lap deeg en verdeel hier het amandelspijs overheen.
  • Rol de andere helft van het deeg uit en leg dit op de spijslaag. Bak in 30 minuten gaar.
  • Maak ondertussen het glazuur door bessensap en poedersuiker door elkaar te mengen.
  • Smeer dit over de koek heen en laat opdrogen.
  • Wanneer de koek is afgekoeld en het glazuur is opgedroogd, kun je de slagroom opkloppen met de suiker.
  • Versier de koek met toefjes slagroom en garneer met stukjes fruit. Snijd in stukjes en serveer.

Bron: Saakje’s zoete bakboek | Bron: Friese Oranje koek door Francis Bijl onder de licentie CC BY 2.0