Ingrediënten
  • 1 kg rijpe tomaten (vleestomaten of trostomaten)
  • 1 komkommer (geschild)
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 sneetjes oud witbrood (zonder korst)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn of sherryazijn
  • Zout naar smaak
  • IJswater (optioneel, om te verdunnen)
Lisa Pover
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 kg rijpe tomaten (vleestomaten of trostomaten)
  • 1 komkommer (geschild)
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 sneetjes oud witbrood (zonder korst)
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn of sherryazijn
  • Zout naar smaak
  • IJswater (optioneel, om te verdunnen)

Als de zon hoog aan de hemel staat en je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, is er niets zo verfrissend als een ijskoude kom gazpacho. Deze klassieke Spaanse soep komt uit Andalusië en zit boordevol rijpe tomaten, knapperige groenten en een vleugje knoflook en azijn. Perfect als lichte lunch, voorgerecht of zomerse snack. En het mooiste? Je hoeft er niets voor te koken – de koelkast doet het werk!

Bereiding:

  1. Snijd de groenten grof.
    Was en snijd de tomaten, komkommer, paprika, ui en knoflook in stukken.

  2. Week het brood.
    Week het brood een paar minuten in water, knijp het uit en voeg toe aan de groenten.

  3. Blenden.
    Doe alles in een blender of gebruik een staafmixer. Voeg olijfolie, azijn en zout toe. Mix tot een gladde, romige soep.

  4. Proef en pas aan.
    Voeg extra zout, azijn of olijfolie toe naar smaak. Je kunt eventueel een beetje koud water toevoegen als het te dik is.

  5. Koelen.
    Zet minstens 1 uur in de koelkast. Gazpacho hoort goed koud geserveerd te worden.