Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 el tomatenpuree (optioneel, voor extra diepte)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken of verse rode peper (naar smaak)
  • Zout & peper
  • Verse koriander of peterselie
  • Olijfolie
  • Optioneel: Feta of geitenkaas & platbrood of vers brood
Lisa Pover
25 min.
2-3 pers.
Ingrediënten
  • 4 eieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 el tomatenpuree (optioneel, voor extra diepte)
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken of verse rode peper (naar smaak)
  • Zout & peper
  • Verse koriander of peterselie
  • Olijfolie
  • Optioneel: Feta of geitenkaas & platbrood of vers brood

Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waarin eieren zacht worden gepocheerd in een kruidige tomatensaus met paprika, ui en specerijen. Het is eenvoudig om te maken, zit boordevol smaak en is perfect voor ontbijt, lunch of een lichte avondmaaltijd. Serveer het met warm platbrood of een stuk knapperig zuurdesem – en je hebt comfort food op z’n best.

Bereiding:

  1. Fruit de groenten:
    Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de ui en paprika 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en chilivlokken toe en bak nog 1 minuut mee.

  2. Voeg tomaat toe:
    Doe de tomatenblokjes (en eventueel tomatenpuree) in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Laat 10–15 minuten pruttelen tot de saus dikker wordt. Proef en breng op smaak.

  3. Eieren toevoegen:
    Maak met een lepel 4 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje voorzichtig een ei. Dek de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat de eieren op laag vuur pocheren (6–8 minuten, tot het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht).

  4. Serveren:
    Bestrooi met verse koriander of peterselie. Verkruimel er eventueel wat feta over. Serveer direct met brood om te dippen.