Ingrediënten
  • 500 g kipdijfilet of kipfilet, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1/2 tl komijn
  • 1 el bruine suiker of palmsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el olie
  • Satéprikkers (20–30 min. in water geweekt)
  • 150 g pindakaas (liefst 100% pinda’s)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek (of naar smaak)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl limoensap
  • Zout naar smaak
  • 250 g pandan- of gewone rijst
  • Plasticfolie of speciale lontongvorm (of vervang door kleefrijst of witte rijst in blokjes gesneden)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl limoensap
  • Optioneel: 1/2 fijngesneden rode chili
  • 1/2 komkommer, in halve maantjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 2 el witte azijn
  • 1 el suiker
  • Snuf zout
Lisa Pover
80 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 500 g kipdijfilet of kipfilet, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1/2 tl komijn
  • 1 el bruine suiker of palmsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el olie
  • Satéprikkers (20–30 min. in water geweekt)
  • 150 g pindakaas (liefst 100% pinda’s)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el ketjap manis
  • 1 tl sambal oelek (of naar smaak)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl limoensap
  • Zout naar smaak
  • 250 g pandan- of gewone rijst
  • Plasticfolie of speciale lontongvorm (of vervang door kleefrijst of witte rijst in blokjes gesneden)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl limoensap
  • Optioneel: 1/2 fijngesneden rode chili
  • 1/2 komkommer, in halve maantjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 2 el witte azijn
  • 1 el suiker
  • Snuf zout

Sate Ayam is een klassieker uit de Indonesische keuken: malse stukjes kip aan spiesjes, gegrild en geserveerd met romige pindasaus. In deze versie serveren we het op traditionele wijze met lontong (kleefrijst in blokjes), zoete ketjapsaus en frisse komkommer-ui atjar. Een smaakvolle en feestelijke maaltijd die zowel traditioneel als toegankelijk is!

Bereidingswijze

1. Kip marineren

Meng alle ingrediënten voor de marinade en schep de kipblokjes erdoor. Laat minimaal 30 minuten marineren (langer = meer smaak).

2. Lontong maken

Kook de rijst zoals gewoonlijk, maar gebruik iets minder water zodat hij stevig wordt. Laat volledig afkoelen, druk stevig aan in een bakvorm of folie, en laat opstijven in de koelkast. Snijd in blokjes.

3. Pindasaus maken

Fruit de knoflook kort in wat olie. Voeg pindakaas, ketjap, sambal, kokosmelk en limoensap toe. Verwarm op laag vuur en roer tot een gladde saus. Voeg eventueel wat water toe voor gewenste dikte. Breng op smaak met zout.

4. Atjar (komkommer-pickles)

Meng azijn, suiker en zout tot de suiker is opgelost. Voeg komkommer en ui toe en laat minstens 15 minuten marineren.

5. Sate grillen

Rijg de kip aan de prikkers. Grill in een grillpan of op de BBQ in ca. 8–10 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig.

6. Serveren

Serveer de sate op een bord met blokjes lontong, pindasaus, ketjapsaus en de komkommer-ui pickle. Garneer met wat gefruite uitjes of verse koriander.

Tips

  • Voor extra diepgang kun je ook wat santen (kokoscrème) aan de pindasaus toevoegen.

  • Geen tijd voor lontong? Serveer met witte rijst of nasi goreng.

  • Maak dubbel zoveel kip en vries in voor later!