Ingrediënten
  • 1 blik kikkererwten (ca. 400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 teentje knoflook (gepeld)
  • 3 el tahin (sesampasta)
  • Sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie (plus extra om te besprenkelen)
  • 2–4 el koud water (naar gewenste dikte)
  • ½ tl gemalen komijn
  • Zout naar smaak
  • (Optioneel) snufje paprikapoeder of sumak voor garnering
Lisa Pover
10 min.
4 (als dip) pers.
Ingrediënten
  • 1 blik kikkererwten (ca. 400 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 1 teentje knoflook (gepeld)
  • 3 el tahin (sesampasta)
  • Sap van 1 citroen
  • 3 el olijfolie (plus extra om te besprenkelen)
  • 2–4 el koud water (naar gewenste dikte)
  • ½ tl gemalen komijn
  • Zout naar smaak
  • (Optioneel) snufje paprikapoeder of sumak voor garnering

Zacht, smeuïg en bomvol smaak – hummus is een echte allemansvriend. Of je het nu serveert als dip bij een borrel, op een broodje of als onderdeel van een Midden-Oosterse tafel vol lekkers: met dit klassieke basisrecept maak je in een paar minuten een perfect romige hummus die veel lekkerder is dan uit de supermarkt.

Bereidingswijze:

  1. Pureren:
    Doe de kikkererwten, knoflook, tahin, citroensap, olijfolie, komijn en een snuf zout in een keukenmachine of blender.

  2. Mixen tot romige massa:
    Mix tot een glad geheel. Voeg beetje bij beetje het koude water toe tot de hummus mooi romig en smeuïg is.

  3. Afproeven:
    Proef en voeg eventueel extra citroensap, zout of komijn toe naar smaak.

  4. Serveren:
    Schep de hummus in een kom, maak er met een lepel een kuiltje in en besprenkel met olijfolie. Garneer met paprikapoeder, sumak of fijngehakte peterselie.

Lekker met:

  • Warm pitabrood of flatbread

  • Rauwe groenten zoals wortel, komkommer en paprika

  • Op een sandwich of in een wrap