Christel

Wij pakken even een plakje

Voor de een is roggebrood een traktatie en de ander kent het vooral om zijn aparte smaak en geur. Hierdoor is niet iedereen fan van het brood. Hartstikke zonde want roggebrood zit tjokvol met voedingsvezels, het verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet. Veel mensen eten volkorenbrood om de gezondheidsvoordelen, maar wist je dat roggebrood nóg gezonder is dan volkorenbrood?

Je kunt roggebrood met alleen wat roomboter eten, een plakje kaas of een zoute haring. Er zijn genoeg manieren waarop je het brood lekker kunt maken. Voor degenen die nog niet helemaal overtuigd zijn om het brood vaker te eten, hebben we de gezondheidsvoordelen van het brood dat is gemaakt van roggemeel voor je op een rijtje gezet.

  • Minder koolhydraten: in (donker) roggebrood zitten minder koolhydraten dan in volkorenbrood. Bovendien zitten er veel vezels in het brood en hierdoor houd je langer een vol gevoel, waardoor je minder snel zal snoepen.
  • Meer voedingsvezels: we hadden het er net al over dat er veel vezels in het brood zitten. Even ter vergelijking: in 100 gram fijn volkorenbrood zit 6.6 gram aan vezels, in roggebrood zit er per 100 gram 8.3 gram aan vezels.
  • Langzame koolhydraten: doordat er veel vezels in dit brood zitten, worden de koolhydraten langzamer opgenomen, waardoor je suikerspiegel minder hoog is. Als je het brood dat gemaakt is van roggemeel als ontbijt eet, kan het bovendien helpen om het hongergevoel tot acht uur erna te verminderen.
  • Het zit bomvol met vitamine B6: roggebrood bevat ruim twee keer zoveel vitamine B6 als volkorenbrood. Vooral veel ouderen in Nederland krijgen hier te weinig van binnen. Vitamine B6 zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en speelt een belangrijke rol in de weerstand en spijsvertering.
  • Het bevat meer vitamine E: vitamine E houdt je spier- en andere weefsels goed en het speelt bovendien een belangrijke rol in het aanmaken van rode bloedcellen.
  • Het bevat meer ijzer: in volkorenbrood zit ijzer, maar in roggebrood zit nog meer. Ijzer is erg belangrijk voor je, als je het niet genoeg eet kun je snel vermoeid zijn en kun je last krijgen van rusteloze benen.
  • Er zit meer kalium in: wist je dat er in roggemeel twee keer zoveel kalium zit dat in volkoren tarwemeel? Kalium heeft een positief effect op je bloeddruk en is belangrijk voor een goede vochtbalans in je lichaam. Daarnaast is kalium onmisbaar voor sterke spieren en een goed functionerend zenuwstelsel.

Opgelet
Hoewel roggebrood ontzettend veel gezondheidsvoordelen bevat, moet je volkorenbrood niet permanent inruilen voor dit brood. Zo bevat roggebrood minder selenium en magnesium dan volkorenbrood. Ook haal je uit je volkorenbrood meer jodium en foliumzuur. Daarnaast kan roggebrood meer suikers bevatten. Kortom: blijf lekker variëren!

Bron: Makkelijk afvallen & Margriet | Beeld: Pixabay