Desy

De lekkerste ham die je ooit op tafel zult zetten!

Wil je graag een lekker stukje vlees op tafel zetten met de feestdagen, maar weet je eigenlijk niet zo goed hoe je dit stukje vlees klaar moet maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres; wij vertellen je vandaag hoe je dit heerlijke gekruide hammetje met honing klaar moet maken!

Dit heb je nodig:

Voor de ham

  • 1 hele ham
  • 500 ml honing
  • 1 eetlepel tijm
  • 6 selderij stengels
  • 2 eetlepels kruidenmengsel

Voor het kruidenmengsel 

  • 2 eetlepels venkel zaadjes
  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 1,5 theelepel rode pepervlokken
  • 30 gram chilipoeder (de zoete variant. Heb je de pittige? Neem dan 15 gram)
  • 2 eetlepels zout
  • 2 eetlepel kaneel

Zo maak je het:

Maak het kruidenmengsel door de venkelzaadjes en de peperkorrels te toasten in een pan. Doe, zodra de venkelzaadjes bruin worden de afzuigkap aan. Voeg de rode peper vlokken en de koriander toe en schep het snel een paar keer om. Doe het vuur uit en leg het mengsel op een bord om af te koelen. Doe het kruidenmengsel in een blender samen met de chilipoeder, het zoek en de kaneel en blend tot een homogeen papje.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Neem een scherp mes en maak hiermee een rasterpatroon op de buitenkant van de ham. Smeer de honing over de buitenkant van de ham. Kruid dan het hele oppervlak van de ham met de kruidenmix die je hebt gemaakt en met de tijm. Doe een klein beetje water in een braadslede en leg hier de selderijstengels in. Leg de ham bovenop de selderij en doe 1 uur in de oven. Giet elke vijftien minuten het kookvocht dat zich heeft verzameld in de onderkant van de braadslede over de ham heen. Laat vijftien minuten afkoelen voor het snijden.