Sabine

Zo maak je het broodje zelf

Nieuw jaar, nieuw begin en… nieuwe trends. Ook op voedselgebied zullen de trends dit jaar niet uitblijven en de experts voorspellen dat we dit jaar massaal aan het bierbrood gaan. Het is al op de markt, maar een normaal brood kopen is een stuk goedkoper. Om te voorkomen dat deze lekkernij aan je neus voorbijgaat, kun je ‘m gelukkig ook zelf maken. Het is niet moeilijker dan een normaal brood.

Tip: Wil je bierbrood maken? Begin dan de avond van tevoren, het bierbrood moet namelijk 8 uur rijzen en dit kan dan prima in de nacht.

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 450 gram bloem + beetje extra voor het bestuiven van het deeg
  • mespuntje gist
  • 1 theelepel zout
  • 125 milliliter lauwwarm water
  • 100 milliliter bier
  • 1 eetlepel appelazijn
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het:

  • Doe de bloem in een grote kom en maak hier met een lepel een kuil in. Doe gist in het kuiltje en verdeel het zout langs de randen.
  • Doe het water, bier en azijn ook in het kuiltje en meng daarna voorzichtig de ingrediënten. Meng hierbij steeds een beetje bloem bij het kuiltje met de vloeistoffen. Blijf dit doen tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd en een deeg ontstaat. Vorm het deeg tot een bol.
  • Doe een beetje olijfolie in een kom en doe daarna het deeg in de kom. Dek het af met een schone theedoek en laat het deeg minstens 8 uur rijzen op kamertemperatuur, maar niet langer dan 18 uur.
  • Bestuif na de rijstijd een glad oppervlak met een beetje bloem en kneed het brooddeeg een minuutje.
    Maak daarna weer een bal van het deeg en laat het deeg opnieuw 2 uur rijzen, maar dan in een braadpan. Dek de braadpan af met de deksel.
  • Doe de braadpan na het rijzen in de oven (met de deksel er nog steeds op). Zorg ervoor dat het brood op de laagste plek in de oven staat en stel de temperatuur in op 220 graden. Verwarm de oven niet voor, het is juist de bedoeling dat het deeg langzaam warm wordt.
  • Is de oven voorverwarmd? Laat het brood dan nog een half uur in de oven staan.
  • Verplaats het brood na een half uur naar het midden van de oven en haal de deksel van de pan af. Laat het brood nu nog in de oven staan tot de korst mooi bruin wordt.
  • Haal hierna het brood voorzichtig uit de braadpan en laat het afkoelen voordat je ‘m aansnijdt.

Lees ook: Zo maak je zelf koolhydraatarm brood zonder te kneden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Bakken zoals Oma | Beeld: Pixabay