Kookfans

Grote supermarktketens in Amerika, zoals de Target, werden voorzien van Parmezaanse kaas door Castle Cheese. Ook bij 4 andere grote kaasmakers is cellulose in het product gevonden. Gelukkig werden er bij die andere 4 wel wat resten gevonden van echt Parmezaan, maar het hield niet over. Lees verder onder de afbeelding.

parmesan

Wat zijn de overeenkomsten tussen een boom en sommige Parmezaanse kaas? Die raad je natuurlijk nooit, want het is ongelofelijk. Het antwoord is: beide bevatten hout.
Cellulose is namelijk een bijproduct van houtpulp dat,in het geval van deze Parmezaanse kaas, werd gebruikt om het klonteren tegen te gaan.

Waarom zouden bedrijven in vredesnaam houtpulp in hun producten doen? Het antwoord is deze keer simpeler: geld! Cellulose is een erg goedkoop bijproduct en drukt de kosten van natuurlijkere conserveringsmiddelen enorm.
Maar hoe giftig is cellulose eigenlijk? Volgens onderzoekers is het gelukkig niet erg giftig, maar moet je het niet in grote hoeveelheden eten. Dat geldt eigenlijk voor alle producten, maar toch.

In Nederland is de Voedsel- en Warenautoriteit ook op de hoogte gebracht van deze zaak uit Amerika en ook zij zullen hoogstwaarschijnlijk binnenkort een onderzoek doen naar de echtheid van ‘100% Parmezaanse kaas’.


Pagina 2/2